Enjoy and Respect

Actie tegen asociaal gedrag toeristen succesvol

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Lallen, wildplassen en rommel op straat gooien. Inwoners van Amsterdam ergerden zich afgelopen jaren rot aan wangedrag van jonge toeristen in hun stad. Een campagne die vorig jaar werd gelanceerd blijkt te helpen.

De online campagne Enjoy & Respect die vorig jaar mei werd gelanceerd, is gericht op Nederlanders en Britten tussen de 18 en 34 jaar die in de weekenden Amsterdam bezoeken om uit te gaan. Ze komen voor 'fun tours' zoals vrijgezellenfeesten en kroegentochten.

Boetes

De uitingen van de campagne waren te zien op websites voor goedkope tickets, slaapplekken en kroegentochten. Foto's laten bijvoorbeeld de gevolgen van wangedrag zien: 140 euro boete voor afval op straat gooien en 95 euro voor op straat 'proosten met je maten'.

Boodschap

Volgens de initiatiefnemers van Enjoy & Respect blijkt de boodschap aan te komen. Bijna de helft van de ondervraagde Britse toeristen (45 procent) zegt zich na het zien van de campagne meer te realiseren dat overlast door asociaal gedrag niet kan. Van de Nederlandse toeristen is een kwart zich hier nu meer bewust van dan voorheen.

Deze maand wordt de campagne opnieuw ingezet, online en op luchthavens. In deze video wordt de aanpak uitgelegd:  

Enjoy & Respect campaign in Amsterdam

Anderen lazen ook: Massatoerisme: waarom gaan we allemaal naar ...?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren