Anne Frank

Afgeplakte teksten dagboek Anne Frank ontcijferd

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

'Deze verknoeide blz. zal ik maar benutten om "schunnige" moppen op te schrijven', noteert Anne Frank op 28 september 1942 in haar dagboek. 

De moppen en andere teksten op die pagina's zijn nu voor het eerst te lezen. De Anne Frank Stichting maakte ze vandaag openbaar. Het gaat om twee bladzijden die Anne Frank waarschijnlijk zelf afplakte met bruin papier. Ze was toen dertien jaar.

Moppen

Met behulp van digitale fotobewerkingstechniek lukte het onderzoekers om de afgeplakte tekst leesbaar te maken. Op de bladzijden staan onder meer moppen die Anne in haar eerste rood-geruite dagboekje schreef op 28 september 1942. Hieronder zie je eerst de afgeplakte pagina's. Daaronder staat de weer leesbare tekst met op de linkerpagina, vanaf het midden, de moppen.

Dagboek Anne Frank

Dagboek Anne Frank

Dichterbij

Van de moppen stapt Anne over naar het onderwerp seksuele voorlichting. Ze doet net alsof zij die aan iemand moet geven.

Mag je pagina's die Anne Frank waarschijnlijk afplakte omdat ze niet wilde dat anderen ze lazen, eigenlijk publiceren? De Anne Frank Stichting schrijft dat ze de bladzijden openbaar maakt omdat 'ze ons nog dichter bij het meisje en de schrijfster Anne Frank brengen.' Hier vind je ook een filmpje over het onderzoek.

Anderen lazen ook: Facebookchat beantwoordt vragen over Anne Frank.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren