Foto: EPA/ Ahed Tamimi

Ahed (17) uit gevangenis na mishandelen van militairen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Na een paar maanden gevangenis, is de Palestijnse Ahed Tamimi (17) weer vrij. Het meisje ging vorig jaar de wereld over nadat ze twee Israëlische militairen had mishandeld.

In maart dit jaar kreeg Ahed een gevangenisstraf van acht maanden, maar afgelopen weekend kwam ze vervroegd vrij. Drie vragen (en antwoorden) over dit activistische meisje.

1. Wie is Ahed Tamimi eigenlijk?

Ahed is een 17-jarig meisje en woont in Nabi Saleh. Dit dorp op de Westelijke Jordaanoever staat bekend om zijn wekelijkse protesten tegen de Israëlische bezetters. Ze is er al van kleins af aan bij betrokken en steekt haar woede over wat haar volk wordt aangedaan niet onder stoelen of banken. Op een foto uit 2012 is te zien hoe ze stampvoetend tegen een militair schreeuwt. Drie jaar later bijt ze een Israëlische militair in zijn hand als die haar broer wil arresteren omdat hij stenen zou hebben gegooid.

2. Waarom moest ze de gevangenis in?

In december vorig jaar stonden er opeens twee Israëlische militairen in de tuin van Ahed en haar familie. ‘Ga weg of ik geef je een mep’, riep ze naar hen. De militairen reageerden niet, waarna Ahed erop af ging. Ze begon met schoppen en slaat één van de soldaten in het gezicht. Kort daarna werd ze opgepakt. De Palestijnse is aangeklaagd voor het bedreigen van veiligheidstroepen, opruiing en het gooien van stenen. Een filmpje van het incident verscheen een paar weken later online en ging de hele wereld over. 

Ahed Tamimi Hits and Kicks Israeli Soldiers

3. Ahed is weer vrij, maar wat nu?

Volgens een woordvoerder van de gevangenis waar Ahed en haar moeder (ook zij was betrokken bij de mishandeling) zaten, zijn ze na hun vrijlating naar de Westelijke Jordaanoever vertrokken. In hun woonplaats zou een feest worden gehouden. Ook zou Ahed de komende dagen andere Palestijnse steden bezoeken. Het meisje is voor veel pro-Palestijnse activisten een jonge heldin. Zij zien haar als het symbool voor het verzet tegen de Israëlische autoriteiten.

Anderen lazen ook: Jongeren mishandelen beveiligers tijdens uitgaan.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren