Schoolnieuws

Ahmed maakte een klok…en zat vast als ‘bommenmaker’

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Ahmed Mohamed (14) uit Irving (Texas) is dol op techniek. Noem hem gerust een nerd, met zijn brilletje en zijn Nasa-T-shirt. Zit hij niet mee. Hij is trots op wat hij allemaal kan en weet en dus wilde hij afgelopen maandag graag zijn zelfgemaakte klok aan leraren op school laten zien. Maar die schrokken zich rot. Ze dachten dat het een bom was en belden de politie.

Ahmed knutselt wel vaker dingen in elkaar. Radio’s, klokken, computers: hij draait er zijn hand niet voor om. Hij doet ook graag mee met techniekwedstrijden en gaat regelmatig met prijzen naar huis. Afgelopen zondagavond bouwde hij een simpel klokje, als fijn klusje voor het slapen gaan. Het bestond uit een printplaat, batterij en digitale display en het kostte hem ongeveer twintig minuten, zo vertelde hij in een interview met het televisieprogramma The Dallas Morning News.

'Dat lijkt wel een bom!'
Hij nam het maandag mee naar school om aan zijn techniekleraar te laten zien. De klok zat in zijn tas, maar tijdens een les Engels ging het alarm ineens af. Zijn lerares schrok. ‘Dat lijkt wel een bom!’, schreeuwde ze. Ze pakte de klok af en schakelde meteen de politie in.

Achmed belandde hierop in een soort nachtmerrie. Hij werd door vijf agenten in de boeien geslagen en de hele middag verhoord. Zijn vingerafdrukken zijn afgenomen en later die middag is hij naar de jeugdgevangenis gebracht. Volgens het interview met The Dallas Morning News realiseerde Ahmed, die moslim is, zich die middag ineens steeds duidelijker dat hij zijn naam en huidskleur in deze zaak misschien een rol speelden.

Irving MacArthur student arrested after bringing homemade clock to school

Op de social media wordt woest gereageerd op zijn arrestatie. Met de hashtag #istandwithAhmed betuigen duizenden mensen hem steun op Twitter en Facebook. Ook de foto van een verbijsterde Ahmed met handboeien, door zijn zus op Twitter geplaatst, wordt massaal gedeeld.

De opvallendste reactie kwam van president Obama zelf:

 

 

's Avonds werd Ahmed vrijgelaten, maar mogelijk moet hij nog voor de rechter verschijnen. Zijn school heeft hem in elk geval voor drie dagen geschorst. 

Op de hoogte blijven van al het onderwijsnieuws? Hier vind je ons overzicht van al het schoolnieuws op onze site.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren