Alcoholstraf Halt werkt niet

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Malou
van Zwieten

Ga je een beetje over de schreef omdat je een slok op hebt, dan krijg je niet altijd direct een strafblad. Vaak komen jongeren weg met excuses, een schadevergoeding en een alcoholcursus bij bureau Halt. Jammer alleen dat die cursus niet werkt.

Hoezo cursus?
Als jongeren niet kunnen omgaan met alcohol, dan moeten ze dat leren. Daarom werd in 2006 een strafcursus ingesteld door bureau Halt voor alle jongeren die een strafbaar feit plegen als ze alcohol hebben gedronken. In twee sessies van drie uur krijgen jongeren en hun ouders informatie over de werking van alcohol en de gevolgen van drankgebruik. Ook wordt de jongeren aangeleerd hoe ze omgaan met groepsdruk. Ze leren 'nee' te zeggen als er alcohol wordt aangeboden.

Klinkt mooi!
Ja. Maar wat blijkt? Een halfjaar na de cursus drinken jongeren weer net zoveel als ze daarvoor deden. Ze dénken wel dat ze meer verstand hebben van alcohol. Maar hun kennis is weggezakt en ook hun ouders zijn vaak allang weer vergeten hoe het ook alweer zat. Dat bleek toen het ministerie van Veiligheid en Justitie een onderzoek instelde naar de cursus. 


Wat nu?
Als een bepaald beleid niet werkt, dan wordt het aangepast. Bureau Halt was niet bereikbaar voor commentaar, maar gaat nu waarschijnlijk kijken op welke manier ze jongeren wél wat bij kunnen brengen. Door extra of langere sessies, bijvoorbeeld. Of door meer aandacht te besteden aan de rol van de ouders. Uit onderzoek blijkt dat kinderen van betrokken ouders of straffende ouders minder drinken. 

Hoe kun je jonge drinkers wél iets bijbrengen over alcohol? In de 7Days van vrijdag komen twee jongeren aan het woord. Geen abonnement? Bekijk hier waar je de krant in de winkel kunt kopen, of download 'm via de MagZine.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren