Binnenhof Den Haag

Alle scholieren naar het Binnenhof in Den Haag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Elke dag duizend leerlingen op bezoek in de Tweede Kamer, dat is wat het kabinet graag wil. De minister van Onderwijs reserveert daarom elk jaar 4,8 miljoen euro voor schoolreisjes voor middelbare scholieren. Dat geld is voor extra gidsen die rondleidingen geven én voor de bussen die klassen uit het hele land naar Den Haag gaan brengen.

Op dit moment bezoekt 40 procent van de middelbare scholieren de Tweede Kamer. Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en Christenunie vinden dat álle leerlingen een keer naar de volksvertegenwoordiging moeten komen. Dat spraken ze vorig jaar ook af in het regeerakkoord.

Democratie

Volgens minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is het belangrijk dat jongeren zien hoe een democratie werkt: 'We leven in een land waar je mag zijn wie je bent, geloven wat je wil en waar we democratisch tot besluiten komen. Dit zijn gedeelde waarden waar we trots op zijn, maar die niet vanzelfsprekend zijn. Ze eisen onderhoud en zijn belangrijk om door te geven. Daarom is het belangrijk dat alle leerlingen het parlement kunnen bezoeken.'

Zo aantrekkelijk mogelijk

Voor scholen in Friesland, Groningen of Limburg die relatief ver van Den Haag liggen, was het busvervoer naar Den Haag vaak te duur. Om het bezoek zo aantrekkelijk mogelijk te maken, krijgen scholen daarom nu ook geld voor de kosten van de bus. Rondleidingen en busvervoer worden geregeld door ProDemos - Huis voor democratie en rechtstaat.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: De Tweede Kelder: dieper in de politiek.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsAppFacebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren