Amerika schiet raketten op Syrië, wat nu?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jelger
Woudstra

Deze week kwamen uit de hele wereld geschokte reacties op de gifgasaanval in Syrië waarbij meer dan zeventig doden vielen. Vrijdagochtend kwam de heftigste reactie tot nu toe: de Verenigde Staten schoot 59 raketten af, gericht op de Syrische luchtmachtbasis vanwaar de gifgasaanval zou zijn gelanceerd.

Wat gebeurde er deze week precies?

Groot was de schok deze week toen er wéér heftige beelden van een gifgasaanval in Syrië de wereld over gingen. In het westen van het land, ten zuiden van de rebellenstad Idlib, kwamen zeker meer dan zeventig mensen om, onder wie veel kinderen. Daarnaast raakten meer dan 300 mensen gewond.

Wie achter de gifgasaanval zit is niet honderd procent zeker. Vermoedelijk kwam de aanval van gevechtsvliegtuigen van Rusland of het Syrische leger. Zij zeggen echter dat zij geen schuld hebben. Bij bombardementen zou een wapenopslag van rebellen zijn geraakt, waarbij het gas vrij zou zijn gekomen.

Wat is er vrijdagochtend gebeurd?

Er werd deze week veel gezegd over de gifgasaanval. Frankrijk riep de VN veiligheidsraad bijeen voor een spoedberaad. Volgens VN-regels is het gebruik van chemische wapens verboden. De Verenigde Staten gingen vrijdagochtend een stap verder. Zij schoten 59 raketten af op een luchtmachtbasis in Syrië. Daarbij kwamen waarschijnlijk zeven mensen om, negen zijn gewond geraakt. De luchtmachtbasis is volgens het Syrische leger, zo goed als verwoest. De heftige beelden, waarop ook dode kinderen te zien waren, dwongen Amerika tot een reactie, aldus president Trump. 'Zelfs baby's zijn omgekomen door deze barbaarse daad. Geen enkel kind van God verdient het om zo'n verschrikking te ondergaan.'

Beelden van de luchtaanval, vrijgegeven door de Amerikaanse marine.

Maar de VS bombardeerden toch al in Syrië?

Een coalitie van westerse landen, waaronder de VS, bombardeerde al in Syrië, maar die bombardementen waren gericht tegen terreurgroep IS. Tegen het Syrische leger werd nog niet eerder militair opgetreden.

En het is ook een opvallende zet van de Trump-regering. Onder Trump zei tijdens zijn campagne dat Amerika onder hem zich minder (militair) zou bemoeien met het Midden-Oosten. Het is ook een behoorlijk ander geluid dan Trump drie en een half jaar geleden liet horen, toen Barack Obama nog aan de macht was in de VS:

Donald J. Trump 1491554124

Komt er nu oorlog tussen de VS en Syrië/Rusland?

De Amerikaanse regering benadrukt dat het afschieten van de raketten bedoeld is als signaal naar de Syrische president Assad. Wie de internationale regels zó overtreedt, komt daar niet mee weg, willen de Amerikanen zeggen. ‘Jarenlang hebben pogingen om het gedrag van Assad te veranderen niets opgeleverd. Dat zorgt voor gevaar voor de VS en zijn bondgenoten’, zei president Donald Trump. Het is geen start van een nieuwe oorlog, benadrukt de Amerikaanse regering.

Hoe reageert de Syrische regering?

De Syrische overheid noemt de VS een partner van de terreurgroepen. Zij zeggen dat deze actie van ‘brute agressie’ bijvoorbeeld IS in de kaart speelt.

Ook de Russen veroordelen de actie van de Amerikanen stevig. Ze noemen de actie een ‘bedreiging voor de wereldwijde veiligheid’. Ook Rusland wil dat de VN-veiligheidsraad bijeenkomt voor een spoedberaad, maar dan om de reactie van de VS te bespreken. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren