grens

Amerikaanse grens dicht voor zes moslimlanden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Katrien Hoekstra
Katrien
Hoekstra

President Trump wil al langer een inreisverbod voor mensen uit moslimlanden invoeren. De hoogste Amerikaanse rechtbank heeft nu een inreisverbod voor zes moslimlanden tijdelijk goedgekeurd.

In Amerika worden op dit moment rechtszaken gevoerd over het inreisverbod. Tegenstanders zeggen dat de plannen in strijd zijn met de Amerikaanse grondwet. Een aantal rechters heeft gezegd dat zolang deze rechtszaken lopen, het inreisverbod niet mag worden ingevoerd. Vandaag heeft de allerhoogste rechtbank gezegd dat dit wel mag. Dit is een overwinning voor President Trump.

Noord Korea en Venezuela

Het inreisverbod geldt voor mensen uit Tsjaad, Iran, Libië, Somalië, Syrië en Jemen. In die landen wonen voornamelijk moslims. Zij mogen Amerika niet in. Ook al hebben ze familie, werk of een studie in het land. Ook Noord-Korea en sommige regeringsfiguren uit Venezuela worden aan de grens geweigerd.

Amerikaanse grondwet

Mensen uit deze laatste groep zijn geen moslims. Tegenstanders van de wet kunnen nu niet meer beweren dat het een anti-moslimwet is. Dat was hun argument tegen de wet. Een groep buitensluiten vanwege hun geloof mag namelijk niet van de Amerikaanse grondwet. Trump zegt dat hij iedereen mag weigeren die een gevaar is voor de veiligheid.

Tijdelijk

De rechtszaken over de wet gaan gewoon door. De hoogste rechtbank heeft inhoudelijk niets gezegd over de wet. Alleen dat hij tijdelijk mag worden ingevoerd.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Gaat Amerika terug in de tijd? 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren