Askruisje

Amerikaanse presentatoren met askruisje op voorhoofd

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

In een aantal Amerikaanse televisieprogramma's hadden presentatoren of gasten gisteren een grijzig vlekje op hun voorhoofd: een askruisje. Wat zit daar achter? Drie vragen (én antwoorden).

1. Wat is een askruisje?

In de katholieke kerk krijgen gelovigen van de priester op Aswoensdag (de woensdag na Carnaval) een kruisje van as op hun voorhoofd. Op deze dag begint de katholieke vastentijd, die duurt tot Pasen. Het kruisje is een symbool voor een tekst uit de bijbel: 'Want gij zijt stof en tot stof zult gij wederkeren.' Deze woorden zouden mensen aan hun sterfelijkheid herinneren.

2. Wat zeiden presentatoren over hun askruisje?

CNN-presentator Chris Cuomo was ermee te zien terwijl hij onder andere sprak over de getuigenis van president Trumps vroegere advocaat Michael Cohen. Hij gaf op Twitter deze uitleg: 'Het ritueel is een herinnering. Dat is alles. Wees gewoon goed voor anderen. Hou van genade zoals Franciscus zegt. Ik faal elke dag.' Hij grapte ook dat 'het as de aandacht afleidt van zijn neus.' 

Christopher C. Cuomo 1551968197

Fox News-presentator Bret Baier twitterde: 'Het is Aswoensdag & ik ben naar de kerk geweest, daarom het as, voor degenen die het vroegen'. 

Bret Baier 1551959109

3. Wat waren de reacties?

Die liepen uiteen. Sommigen twitterden dat ze nog nooit zoiets hadden gezien. Anderen vonden het fijn om mensen te zien die niet bang zijn om hun geloof in het openbaar uit te dragen.

David Murphy 1551960824

Anderen lazen ook: Op pasfoto met een vergiet mag niet.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren