Protest Witte Huis

Amerikaanse protesten tegen vuurwapens

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Bij het Witte Huis in Washington lagen gisteren tientallen studenten doodstil op de grond. Ze wilden de slachtoffers symboliseren van de schietpartij op een school in Florida vorige week. Nikolas Cruz (19) schoot daar 14 leerlingen en 3 docenten dood.

Na elke grote schietpartij in Amerika, roepen mensen op om de wet voor vuurwapenbezit strenger te maken. Ze willen dat het moeilijker wordt om wapens, zoals een geweer of een pistool, te kunnen kopen. Dat is in Amerika namelijk vrij makkelijk.

Veel Amerikanen vinden dat ze het recht hebben om zich te verdedigen als het nodig is. Dat staat ook in de grondwet. Zo’n 47% van de Amerikanen heeft één of meer vuurwapens. De NRA, een organisatie die vóór vrij wapenbezit is, is in Amerika supermachtig en biedt veel weerstand. Het is daarom moeilijk om de wet te veranderen.

Background check

Hoewel Trump zich altijd heeft ingezet voor het recht om wapens te dragen, zei hij maandag dat hij het idee steunt om background checks te verbeteren. Dat betekent dat mensen die een vuurwapen willen kopen strenger gecontroleerd worden. Volgens Witte Huis-woordvoerder Sarah Sanders heeft Trump daarover gesproken met Republikeinse politicus John Cornyn. Hij zette het plan vorig jaar op papier. 

Het blijft natuurlijk wel de vraag of er écht iets zal veranderen. De meeste politici durven geen grote veranderingen voor te stellen omdat ze dan ingaan tegen de wens en het gevoel van miljoenen Amerikanen voor wie een wapen hét symbool van vrijheid is.

Tweet

De plotselinge steun van Trump voor background checks is wel opmerkelijk. Kort na de schietpartij in Florida twitterde hij namelijk dat de FBI de dader beter in de gaten had moeten houden. Er was immers een tip binnengekomen dat Nikolas Cruz psychische problemen had, meerdere wapens bezat en mogelijk een aanslag aan het voorbereiden was.

Donald J. Trump 1519123223

Woedend

Scholieren van Marjory Stoneman Douglas High School, waar de schietpartij plaatsvond, waren woedend dat Trump niets zei over de soepele Amerikaanse wapenwetten. 'Het is geen kwestie van "psychische problemen"', riep Emma Gonzalez (17). 'Aan elke politicus die geld aanneemt van de NRA, ga je schamen! We zijn klaar met jullie!' 

Heb je speech van Emma Gonzalez gemist? Bekijk hem hieronder.

Speech from  student Emma Gonzalez on guns and NRA

Staking

Op 24 maart organiseren de scholieren van de school een ‘Mars voor Onze Levens’ in Washington.

Ook andere scholieren laten van zich horen, ze roepen op tot een schoolstaking op 20 april. Dat is de dag dat negentien jaar geleden een ander berucht bloedbad op een school plaatsvond. Op Colombine High School schoten Eric Harris (18) en Dylan Klebold (17) twaalf medeleerlingen en een leraar dood. 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Doden en gewonden na schietpartij school Florida en Wie was de schutter van het bloedbad Florida?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten