Amsterdam bijenstad

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Het gaat al jaren niet zo best met de bij. Wereldwijd loopt hun aantal flink terug. Maar wat blijkt nu? Ze zitten gewoon in Amsterdam! Of nou ja, daar zijn nieuwe soorten bíjgekomen de laatste jaren. Dat staat in een onderzoek van de gemeente.

In 2000 werden er 51 bijensoorten geteld in Amsterdam, in 2014 waren dat er ineens 61. De geurgroefbij komt het meest voor, maar in het Vondelpark zoeven ook ineens massa’s sachembijen rond. Best bijzonder want in 2000 was de sachembij nog in geen velden of wegen te bekennen. Het beest was hartstikke zeldzaam. 

Hotels
Wat hebben bijen te zoeken in de hoofdstad? Volgens bijenexpert Arie Koster, die het onderzoek voor de gemeente deed, doen de tuinmannen in de stad goed werk. Ze planten erop los en weten waar bijen van houden. Ook de gemeente Amsterdam draagt haar steentje bij. Zo zijn er bloementuinen in de stad aangelegd en worden in het voorjaar leuke bloemetjes geplant. Ook niet onbelangrijk: bij het bestrijden van onkruid wordt geen gif meer gebruikt. En waar het kan, bouwt de gemeente mooie hotels voor de dieren. Er zijn ongeveer 650 bijenkasten gebouwd op daken van inwoners, hotels, kantoren en bedrijven. Maar ook in tuinen, bijenparken en stadsparken kunnen ze aankloppen voor onderdak. 

Op een kaartje van de gemeente kun je precies zien waar de bijenkasten staan en waar de volkjes zijn ingetrokken. 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren