pixabay - misbruik

Anorexia-'coaches' zijn vaak uit op naaktfoto's en seks

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Op websites waar mensen praten over anorexia, zijn ook 'coaches' actief die meisjes met een eetstoornis opzoeken en uit zijn op naaktfoto's of seks.

Op zogenoemde 'pro-ana-sites' geven mensen met anorexia elkaar tips over hoe ze nog dunner kunnen worden. En dat is nog gevaarlijker dan werd gedacht. Op die websites zijn ook speciale coaches actief die meisjes met een eetstoornis bijvoorbeeld straffen als ze niet streng genoeg voor zichzelf zijn. Vaak zijn dat geen lotgenoten, maar mannen die naaktfoto's of zelfs seks willen. Dat blijkt uit onderzoek, waar NOSop3 inzage in kreeg.

Nepprofiel

Om erachter te komen wie die coaches zijn, maakten de onderzoekers twee nepprofielen aan. Jisse (14) en Sarina (15) met anorexia. Deze 'meisjes' kregen binnen een korte tijd 45 reacties van coaches. Dat bleken bijna alleen maar mannen te zijn. Meer dan de helft vroeg meteen om (naakt)foto's. Sommige boden hulp aan bij afvallen in ruil voor seks.

Heel direct

De onderzoekers schrokken hoe dwingend de vragen waren. 'De pro-ana-coaches waren heel direct en zeiden dingen als: "ik wil je helpen, maar dan moet je wel nu naaktfoto's leveren" of: "ik ga je helpen, maar dan moet je wel seks met me hebben". Ze spelen duidelijk in op de kwetsbaarheden en onzekerheden van het meisje', zegt Shamir Ceuleers van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel tegen NOSop3.

Zo maken mannen misbruik van meisjes met anorexia

Het onderzoek wordt na de zomer afgerond. De onderzoekers komen nu al met het nieuws naar buiten omdat ze meisjes, hun ouders en andere betrokkenen willen waarschuwen.

Anderen lazen ook: Daphne (16) doet mee aan Anorexia Eetclub.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren