arend vs drone

Arend kan op drone-jacht

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sytse
Wilman

Drones zijn hartstikke leuk, maar kunnen in verkeerde handen ook voor een hoop ellende zorgen. Daarom zet de politie zee-arenden in die ze uit de lucht kunnen plukken.

Stel: een belangrijke buitenlandse leider komt aan voor een bespreking. Motoragenten begeleiden zijn gepantserde wagen. Alles lijkt rustig. Maar op het moment dat de gast uitstapt om handen te schudden, komt er ineens een onbekende drone aan vliegen. Wat wil die? Een filmpje maken? Een aanslag plegen? Een speciale eenheid van de politie neemt geen risico. Hij laat een getrainde zee-arend los, die met een paar vleugelslagen bij het vliegtuigje is en het met zijn machtige klauwen uit de lucht plukt. Hij brengt het een stuk verderop veilig naar de grond.

arend vs drone

Zo ziet de politie de inzet van roofvogels voor zich. Eerder dit jaar liet de politie al zien wat zee-arend Hunter kan. Hij is van een bedrijf dat vogels traint. Het plan was toen nog in de uitprobeerfase, maar deze week besloot de politie het echt door te zetten. Daarmee is Nederland het eerste land waar vogels als drone-jagers worden ingezet. Voorlopig gebeurt dat nog met vogels van het bedrijf, maar de politie gaat ondertussen zelf vogels trainen om de lucht te beveiligen.

Veiligheid

Niet iedereen vindt het een goed idee, sommige deskundigen maken zich zorgen over de veiligheid van de dieren. Volgens de politie zijn de klauwen van een arend sterk genoeg om de meeste drones aan te kunnen. Bovendien werken ze aan een speciaal handschoentje om hun klauwen extra te beschermen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren