claires makeup

Asbest in make-updoosjes compactpoeder gevonden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Ronja Kool
Ronja
Kool

Beauty-vloggers zweren erbij. Contourpoeder om je jukbeenderen goed uit te laten komen. In dat soort poeder van het Amerikaanse merk Claire's is nu de giftige stof asbest gevonden.

In asbest zitten piepkleine vezels die giftig zijn en je kunt er kanker van krijgen. Asbest kan niet via de huid in je lichaam komen, maar je kunt het wel inademen.

Onderzoek

De make-up van Claire's is vooral populair bij kinderen. De gezichtspoeders zijn in Nederland nu niet meer te koop. 'We zagen in de media dat de stof in make-up van Claire's in Amerika was gevonden. Omdat de producten ook in Nederland werden verkocht, lieten we de poeders onderzoeken in het laboratorium', vertelt Lianne Sleutjes van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport aan 7Days. ‘Daar kwamen we erachter dat er asbest in zat. We hebben toen meteen tegen Claire’s gezegd dat ze de poeders niet meer mogen verkopen.’ 

De Inspectie gaat nu kijken of er ook asbest in andere soorten make-up zit.

Paniek

Moet je je zorgen maken als je het poeder hebt gebruikt? 7Days vroeg het aan toxicoloog Majorie van Duursen, die alles weet over giftige stoffen. ‘Als je de poeders gebruikt hebt is er geen reden voor paniek. Kinderen zijn wel gevoeliger voor dit soort stoffen omdat zij nog groeien, maar de kans dat je de asbest uit de poeders inademt is heel klein. De huid kan er wel een beetje geïrriteerd door raken.’

Heb je compactpoeders van Claire’s in huis? Sleutjes is een stukje voorzichtiger en geeft als advies: stop het in een plastic zak en breng het naar een afvalstortplaats.

Compactpoeder
Claire's compact powder productnummer 40628

Contourpoeder
Claire’s Expert Shadow & Highlight Finishing Kit productnummer 05435

Anderen lazen ook: Ultieme make-up Challenge.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren