Asielzoekerskinderen lopen begin augustus een protestmars naar de rechtbank in Den Haag waar het kort geding tegen COA diende.

Asielzoekersjongeren moeten toch verhuizen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

De uitgeprocedeerde asielzoekerskinderen en -jongeren moeten toch verhuizen uit het asielzoekerscentrum in Almelo. Dat heeft staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Asielbeleid deze week besloten.

Begin augustus protesteerde een groep van 108 asielzoekers, onder wie 52 kinderen en jongeren, tegen hun verplichte verhuizing. De groep had een rechtszaak aangespannen tegen het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Die had organisatie namelijk besloten dat ze moeten verhuizen naar andere locaties in Nederland, om plaats te maken voor nieuwe vluchtelingen. Het asielzoekerscentrum in Almelo, waar ze wonen, wordt omgevormd tot een centrum voor nieuwe asielzoekers. De uitgeprocedeerde gezinnen worden verspreid over het land.

Sommige kinderen moeten al voor de zoveelste keer van school wisselen. Anderen zijn getraumatiseerd en moeten ook nog van psychiater wisselen. Daarom protesteerden ze tegen de beslissing.

Open eindjes
De rechter boog zich er begin augustus over en bepaalde dat niet COA maar de regering verantwoordelijk was. De regering besloot deze week dat ze toch weg moeten. Verhuizingen zijn soms nodig, volgens de staatssecretaris, omdat er zoveel nieuwe asielzoekers komen. Maar sommige gezinnen hebben hun zaak ook nog apart aangevochten bij een bestuursrechter. Die zou nog uitzonderingen kunnen maken.

Nog een open eind: op vier september laat een andere rechter weten of de locatie wel omgevormd mag worden. Het COA had al laten weten dat de verhuizing daarom tot 4 september niet doorgaat. 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren