Foto: ANP

Auschwitz: wat gebeurde er tijdens WWII?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Concentratiekamp Auschwitz werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door nazi-Duitsland opgezet rondom de Poolse stad Oświęcim. Vandaag herdenken we dat het precies 75 jaar geleden is dat het kamp werd bevrijd door het Rode Leger.

In de Tweede Wereldoorlog wilde Hitler een groot rijk stichten, dat hij het Derde Rijk noemde. Hij wilde Europese landen zoals Nederland, België, Frankrijk, Oostenrijk, Polen en Hongarije aan 'zijn Duitsland' toevoegen en zo een groot Duits Rijk bouwen.

Westerbork

Omdat Hitler een hekel had aan Joodse mensen wilde hij hen allemaal doden en liet daarvoor concentratiekampen bouwen. Dit is een plek waar mensen worden vastgehouden. De bekendste voorbeelden zoals het Nederlandse Westerbork of het Poolse Auschwitz komen uit de Tweede Wereldoorlog, maar dit soort kampen werden voor WWII ook al gebouwd en gebruikt.

Onderduiken

Tijdens de oorlog werden Joodse mensen naar de kampen gebracht waar ze hard moesten werken, nauwelijks eten kregen en uiteindelijk werden gedood. Joodse mensen doken onder zodat zij niet naar de kampen hoefden. Dat onderduiken deden ze bij niet-Joodse mensen thuis, hun kantoren of in kerken. De bekendste verstopplek ken je misschien wel, het Achterhuis in Amsterdam waar Anne Frank met haar familie onderdook. Zij werden in augustus 1944 gearresteerd door de Duitsers en naar Westerbork gebracht. Later werden ze naar Auschwitz vervoerd. Anne Frank overlijdt uiteindelijk in concentratiekamp Bergen-Belsen. 

Er bestonden verschillende soorten concentratiekampen. Werkkampen, doorvoerkampen, vernietigingskampen, interneringkampen en reserveringskampen. In werkkampen werden gevangenen ingezet om arbeid te verrichten. Soms was dit in een fabriek, andere keren werden ze ingezet om het kamp verder uit te breiden. Vernietigingskampen werden gebruikt om heel veel mensen tegelijk te doden. Dat gebeurde meestal in gaskamers.

De tekst gaat verder onder de foto.

Foto: ANP
Concentratiekamp Auschwitz

Het grootste kamp

Auschwitz was het grootste concentratiekamp van alle Duitse kampen en bestond uit meerdere kampen. Het basiskamp was Auschwitz I. Daarnaast bestonden vernietigingskamp Auschwitz II-Birkenau, werkkamp Auschwitz III-Monowitz en nog tientallen subkampen. Naar Auschwitz werden ongeveer 1,3 miljoen mensen verbannen. Hiervan kwamen ongeveer 1,1 miljoen mensen om het leven. In de oorlog werden niet alleen veel Joden opgepakt, maar ook Polen, zigeuners, Russische gevangen en andere slachtoffers kwamen hier om. 

Ongeveer zevenhonderd gevangenen probeerden te ontsnappen uit Auschwitz. Zo'n driehonderd van hen slaagden hierin, waarvoor andere gevangenen werden bestraft. Op mislukte ontsnappingspogingen stond vaak uithongering als straf. 

In Auschwitz II kwam het op 7 oktober 1944 tot een georganiseerde opstand. Die zou worden begonnen door het Sonderkommando (sterk uitziende mannelijke gevangenen die kampleiders moesten helpen, red.). Het was de bedoeling om met explosieven gaskamers en crematoria op te blazen. Het lukte om crematorium IV dusdanig te vernietigen dat die niet meer kon worden gebruikt.

Herdenking

Het is vandaag precies 75 jaar geleden dat Auschwitz werd bevrijd. Bij de herdenking in Polen zijn vandaag koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte aanwezig. In Nederland vond gisteren de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking plaats. Bij het monument Nooit Meer Auschwitz werden bloemen gelegd.

Anderen lazen ook: Tiener krijgt boete voor plassen in Auschwitz

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren