Foto: ANP

Australische jongeren bespotten premier

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine
de Wit

Terwijl in de Australische deelstaat Nieuw Zuid-Wales meer dan honderd bosbranden woedden, geniet premier Scott Morrison van een zesdaagse vakantie op Hawaii. Australische jongeren vinden dat niet kunnen en bespotten hem op social media met #ScoMo.

Het leven in het zuidoosten van Australië is door de heftige bosbranden 'verlamd', zeggen veel mensen uit het gebied. De afgelopen dagen zijn 180 huizen afgebrand en in totaal kwamen zes mensen om het leven. De brandweer probeert de branden al dagen te blussen, maar dat lukt niet. Ook de stad Sydney wordt bedreigd en het hitterecord in het hele land is de laatste dagen al meerdere keren verbroken. Volgens experts komt er voorlopig geen einde aan de droogte.

Op het strand

Terwijl de enorme branden woedden, ging Premier Scott Morrison met zijn familie op vakantie naar het eiland Hawaii. Er werd een foto gemaakt en online geslingerd van Morrison op het strand en daarop kreeg hij veel kritiek. Mensen vonden dat hij terug moest komen om te helpen en begonnen de hashtags #WhereTheBloodyHellAreYou en #WheresScoMo. De tekst gaat verder na de tweet.

maddy 1577100393

Excuses

Morrison liet weten vijf dagen eerder terug te komen en bood zijn excuses aan. Maar het was al te laat en hij kreeg bakken met kritiek. Ook tieners zijn boos. Omdat hij nu op vakantie is, maar ook omdat hij volgens hen sowieso te weinig doet tegen klimaatverandering.

Boze berichten

De jongeren verspreiden memes en boze berichten op Twitter en Instagram met #ScoMo. Op Tiktok maken ze video's op muziek met toepasselijke teksten, zoals We didn't start the fire, van Billy Joel en 'You never see mee again' uit Cry for you van September. Met #ScoMo zijn al meer dan een miljoen video's geplaatst. De tekst gaat verder na de video.

Ook op straat

De jongeren laten zich niet alleen online horen, ook op straat laten ze zien dat ze boos zijn. Vorige week kampeerden tientallen jongeren voor de deur van het kantoor van Morrison om te eisen dat hij terug zou komen van vakantie.

Foto: ANP


Foto: ANP

Anderen lazen ook: Oost-Australië staat meer in brand dan ooit.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren