Illustratie Flos Vingerhoets

Banksy: wereldberoemd én onbekend

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Dat hij dol is op gestunt met zijn straatkunst is bekend. En dat hij er graag commentaar mee levert op de samenleving ook. Maar wat Banksy laatst heeft uitgehaald, is wel heel spectaculair: een zelfvernietigend werk. Er is trouwens nóg zo’n bijzondere stunt die hij al heel lang volhoudt: de geheimzinnigheid rond z’n identiteit. Want wie o wie is toch deze mysterieuze en kritische graffiti-artiest?

Zijn naam zong weer rond afgelopen week. Het nieuws over zijn versnipperde kunstwerk haalde de headlines. Op filmpjes zie je hoe bezoekers van een veiling van Sotheby’s ontzet toekijken hoe een ingelijste afdruk van Meisje met ballon (een wereldberoemde Banksy) vernield wordt door een shredder meteen nadat het verkocht is. Een anonieme koper heeft er net 1,18 miljoen euro voor betaald en dan verandert het werk in wapperende sliertjes. Voor de helft. Dan stopt de shredder. ‘We zijn geBanksyd’, zegt de veilingbaas.

Stiekem ingebouwd

En inderdaad, het blijkt een grote stunt van de maker himself. In een Instagram-video legt hij uit hoe hij het gedaan heeft: met een stiekem in de lijst ingebouwde en op afstand bedienbare papiervernietiger.

£1 Million Banksy Balloon Girl Self Destructs as the Hammer Falls at Sotheby's


Waarschijnlijk wil hij er kritiek mee leveren op de in zijn ogen enorm hoge prijzen die er in de kunstwereld betaald worden. Het bizarre is dat hij daar met deze stunt ook een beetje aan meewerkt. Kunstkenners denken namelijk dat het verscheurde ballonmeisje nog meer waard is geworden, door het verhaal dat er nu bij hoort. Misschien wel twee keer zoveel.

Kritische maker

Wat we zeker weten over Banksy is dat zijn guerrilla-graffiti overal op kan duiken. En dat hij al honderden pieces heeft gemaakt. Ook is duidelijk dat hij ons ermee wil laten nadenken over actuele onderwerpen als kinderarbeid, vluchtelingen, oorlog. En dat hij een heel eigen stijl heeft: een combi van graffiti en sjabloonpatronen in bepaalde kleuren. Zijn werk is miljoenen waard is. Maar wie Banksy is? Hij - of zij - doet er alles aan om dat geheim te houden. In filmpjes zie je Banksy alleen van achteren met een hoodie. Aan de armen te zien is het een man, maar bij Banksy kan ook dat misleiding zijn. Misschien toch een vrouw? Of een team?


Een 'Banksy' in vluchtelingenkamp The Jungle in Calais van voormalig Apple-topman én kind van migranten Steve Jobs  Foto AFP

Ontmaskeren

Veel mensen hopen hem te ontmaskeren en het wemelt online van de theorieën. Het zou een Brit zijn, want de kenmerkende schilderingen doken in de jaren negentig voor het eerst op in Bristol en Londen. Maar of het nou ene Robin Gunningham is die op zijn veertiende begon met spuiten… Of Robert Del Naja van de Britse triphopband Massive Attack… Het blijft bij geruchten. Uiterst raadselachtig. Net als de vraag wat voor stunt Banksy de volgende keer zal bedenken. Je fantasie slaat ervan op hol. Misschien is dat zijn bedoeling wel.

Wist je dat…

… er weleens werk van Banksy uit muren wordt weggehakt omdat het zoveel waard is?
… de artiest in 2015 in een Britse badplaats het niet zo prettige pretpark Dismaland bouwde als kritiek op Disneyland?
… Banksy zijn werken nooit signeert?

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Nieuwe Banksy's opgedoken in Parijs.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsAppFacebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden