Bed-, bad- & brood-deal

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Moet je asielzoekers die niet in Nederland mogen blijven, wel of geen slaapplek, douche en eten geven als ze weigeren te vertrekken? Na dagenlang kibbelen bereikten de VVD en PvdA hier eindelijk een akkoord over. Wat staat daar in?  

  • Alleen de vijf grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven) en Ter Apel (waar al een asielzoekerscentrum zit) krijgen een simpele bad-, bed- en broodopvang 
  • Daar mogen de illegalen eerst een paar weken uitrusten 
  • Het Rijk betaalt een deel van die opvang 
  • De kleine gemeenten en hulporganisaties die op eigen houtje opvangplekken hebben geregeld, moeten die sluiten 
  • De afgewezen asielzoekers moeten na die paar weken kiezen: werken ze mee aan hun vertrek uit Nederland? Dan gaan ze naar een officiële terugkeerplek, waarvandaan ze worden uitgezet. Werken ze niet mee? Dan worden ze alsnog op straat gezet.

Kritiek
Niet iedereen is blij met het plan. 'Een krankzinnig Haags compromis', vindt D66-leider Pechtold. ‘Dit verschuift de problematiek naar een aantal gemeenten. Ook wordt de problematiek vooruitgeschoven, want na een paar weken moet ineens duidelijk zijn wat al jaren niet lukt.’ Bovendien, zo zegt hij, krijgt Rotterdam er een probleem bij. ‘Daar moeten alle illegalen die nu nog in Brabant en Zeeland zitten, opgevangen worden.'

Ook SP-leider Emile Roemer denkt er het zijne over. 'Het kabinet maakt het probleem alleen maar groter', zegt hij. ‘Over een paar weken staat straks iedereen weer op straat, ook de mensen die nu wèl in opvang zitten.' De SP is voor opvang voor een langere periode, op meerdere plekken in het land en met de enige eis dat men moet meewerken aan een oplossing. Opvang voorkomt dat er mensen op straat gaan zwerven, volgens de partij. 

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren