Dossier terrorisme

Bedreigde cartoonist in Nederland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

De Deense cartoonist Kurt Westergaard was gisteravond in Nederland. Hij is beroemd vanwege zijn strijd voor vrijheid van meningsuiting, maar vooral vanwege zijn strenge beveiliging. Wie is deze bedreigde cartoonist?

Met vijf bodyguards arriveerde Kurt Westergaard gisteravond in De Balie in Amsterdam. Het gebouw was afgezet met hekken en omsingeld door flink wat politieagenten. Boven Amsterdam vloog zelfs een politiehelikopter. De Deense cartoonist was te gast op het Festival van het Vrije Woord. Pas op de dag zelf werd zijn komst bekendgemaakt, uit veiligheidsoverwegingen. Want Westergaard is zijn leven niet zeker.

Wie is Kurt Westergaard?
Hij is al bijna tachtig jaar oud, maar Kurt Westergaard is pas sinds tien jaar echt bekend. Hij werkte als cartoonist voor de Jyllands-Posten, de grootste krant in Denemarken. Als cartoonist dreef hij met alles en iedereen de spot. In 2005 publiceert de krant twaalf spotprenten van de islamitische profeet. De cartoon van Westergaard is het meest gewaagd. Hij beeldt Mohammed af met een bom in zijn tulband. Het wordt de tekening die de rest van zijn leven bepaalt en veel woede opwekt.

Waarom maakt zijn tekening zoveel mensen boos?
De reacties op de cartoon van Mohammed vielen eerst nog mee. De redactie van de Jyllands-Posten kreeg 'slechts' enkele doodsbedreigingen en in Denemarken protesteerden een paar islamitische groepen. Maar langzaamaan komt de cartoon ook in het Midden-Oosten terecht. Veel moslims zijn boos omdat hun profeet als terrorist wordt afgeschilderd: niemand heeft het recht Mohammed zo af te beelden. Saudi-Arabië en Libië eisen excuses van de Deense krant en andere landen beginnen met het boycotten van Deense producten.

In de loop van 2006 laait de woede verder op. Veel andere kranten in Europa publiceren de cartoon van Westergaard, om te laten zien dat zij voorstander zijn van persvrijheid. Dat leidt in het Midden-Oosten tot nog meer protesten. In onder andere Pakistan, Syrië en Libanon gaan duizenden moslims de straat op en Deense ambassades worden in brand gestoken. 

In Pakistan wordt in 2006 geprotesteerd tegen Kurt Westergaard. Degene die hem vermoordt, zal een held worden, zeggen ze.

Waarom is Kurt Westergaard zo beveiligd?
De woede richt zich niet alleen op Denemarken en de Jyllands-Posten. Het is vooral Westergaard die moet vrezen voor zijn leven. Islamitische strijders zetten 1 miljoen dollar op zijn hoofd. Vanaf dat moment kan Westergaard geen kant meer op zonder beveiligers. Zijn huis wordt een halve bunker en de cartoonist wordt zelfs op het toilet beveiligd. Ondanks alle maatregelen weet in 2010 een Somalische man zijn huis binnen te dringen. Hij wil de cartoonist vermoorden met een mes en een bijl. De politie komt net op tijd en weet de indringer neer te schieten. 

Heeft Charlie Hebdo hier ook mee te maken?
Het verhaal van een bedreigde cartoonist en boze moslims kan worden doorgetrokken tot dit jaar. In januari werd een aanslag gepleegd in Frankrijk, op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo. Ook zij publiceerden cartoons over de profeet, ook van Westergaard. Net als de Jyllands-Posten is Charlie Hebdo een groot voorvechter van de vrijheid van meningsuiting: 'een cartoon is maar een cartoon'.

Wat doet Kurt Westergaard nu?
In 2010 is de Deense cartoonist gestopt met het maken van spotprenten. Wel spreekt hij af en toe nog in het openbaar. Zoals gisteren, in Amsterdam. Nee, hij heeft geen spijt van zijn tekening, vertelde hij. De tekening was volgens hem alleen bedoeld voor terroristen en niet voor moslims. Hij wijst erop dat cartoonisten en journalisten niet bang moeten zijn om voor hun mening op te komen. Dat is namelijk het belangrijkste: vrijheid van meningsuiting. Alleen de prijs die Westergaard daarvoor betaalt, is hoog.

De lezing die Kurt Westergaard gisteravond in De Balie hield is hier terug te kijken.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Dossier terrorisme - schoolnieuws
Dossier terrorisme
Dossier terrorisme - schoolnieuws
Dossier terrorisme