In beeld: herdenkingsmonument MH17 onthuld

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jelger
Woudstra

In Vijfhuizen, vlakbij Schiphol, werd maandag een herdenkingsmonument onthuld voor de slachtoffers van vlucht MH17. Drie jaar geleden werd het vliegtuig, met 298 inzittenden, boven Oekraïne uit de lucht geschoten. Nog altijd is er veel verdriet en onduidelijkheid rondom de ramp. De onthulling van het monument in beeld.

Nabestaanden verzamelden zich maandag in Vijfhuizen, tussen Haarlem en Schiphol, voor de onthulling van het monument. Op 17 juli 2014 crashte vlucht MH17, onderweg van Amsterdam naar de Maleisische stad Kuala Lumpur, in Oost-Oekraïne. In die regio werd toen gevochten en na lang onderzoek werd vastgesteld dat een BUK-raket de vlucht uit de lucht had geschoten. Die werd afgeschoten door rebellen in het gebied en werd aangeleverd vanuit Rusland. De precieze daders zijn nog altijd niet gepakt. 

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zorgden voor de officiële opening van het monument. Samen met 17 basisschoolkinderen uit Vijfhuizen, legden ze zonnebloemen bij het gedenkteken. Dat bestaat uit een wand van roest, met daarvoor een roestvrij stalen bol. Op de bol staan de namen van alle slachtoffers. Wie vanuit het vliegtuig op het monument neerkijkt, ziet een oog dat naar de hemel staart.

Ook minister-president Mark Rutte was aanwezig. Hij hoorde onder andere hoe nabestaanden geëmotioneerd de namen van alle 298 slachtoffers voorlazen. Van die slachtoffers kwamen 193 uit Nederland. 

Rondom het monument staat een veld zonnebloemen en 298 bomen. Voor elk slachtoffer is een boom geplant, met naamplaatje. In de gaten waarin sommige bomen zijn geplant, is as gestrooid van slachtoffers.

Het gedenkteken is nog niet de afsluiting van het MH17-verhaal. De daders zijn nog altijd niet gepakt, laat staan berecht. Omdat Rusland weigert volledig mee te werken aan een onderzoek naar de vliegramp. Vijftien nabestaanden plaatsten daarom afgelopen weekend uit protest een bankje tegenover de Russische ambassade in Den Haag. Ze hopen dat Rusland tóch mee wil werken aan een onderzoek naar de daders.

 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Wat gebeurde er op 9/11? of Wat gebeurde er 20 jaar geleden in Srebrenica?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren