In beeld: Rellen om komst asielzoekerscentrum

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Woensdagavond braken er rellen uit bij het gemeentehuis van Geldermalsen. Daar vergaderde de gemeenteraad over de bouw van een asielzoekerscentrum voor 1500 vluchtelingen. Tegenstanders van dat plan probeerden het gemeentehuis binnen te dringen en gooiden vuurwerkbommen naar binnen. De politie loste waarschuwingsschoten. 

Rond het gemeentehuis verzamelde zich woensdagavond een menigte. Een aantal betogers vernielde hekken. 

Een gemeenteraadslid en de burgemeester van Geldermalsen werden bedreigd. Beide doen aangifte. 

De politie loste waarschuwingsschoten om de relschoppers weg te houden bij het raadhuis. Ook werd een zwaar stuk vuurwerk naar het raadhuis gegooid en moest de raadzaal worden ontruimd. De vergadering werd afgelast, iedereen moest door de achterdeur het gebouw uit. In totaal werden vijftien bussen met ME'ers naar Geldermalsen gestuurd om de relschoppers weer tot bedaren te brengen.


De betogers gooiden ruiten aan diggelen en er vuurwerk naar binnen. Rond elf uur 'avonds slaagde de politie erin alle relschoppers weg te sturen. Twee agenten raakten daarbij lichtgewond.

Gisteravond en vanochtend werd het puin geruimd. 


Stukken straat moesten opnieuw worden gelegd en scherven en vuurwerkresten werden opgeraapt. 


Tot nu toe zijn veertien mensen gearresteerd. Ondanks geruchten dat de relschoppers niet uit de stad kwamen, zijn de gearresteerden allemaal inwoners van Geldermalsen. Lute Nieuwerth, districtschef van de politie, zei geschokt te zijn maar was trots op zijn collega's die de relschoppers buiten het gemeentehuis hielden. 

Staatssecretaris Dijkhoff noemt de ongeregeldheden ongehoord. 'Als je je mening wilt uiten, is daar alle ruimte voor. Dat ga je niet doen door met vuurwerk te gooien', zei hij. De burgemeester van Geldermalsen was was emotioneel na de rellen. Op Twitter schreef ze dat ze 'in en in verdrietig' was. De politie gaat camerabeelden bestuderen om te achterhalen wie de nog niet gearresteerde relschoppers precies zijn.

Meer nieuwsfoto's bekijken? Op Sevendays.nl/inbeeld staan al onze fotogalerijen op een rijtje. Al het nieuws over de vluchtelingenstroom (en de onrust die daardoor is ontstaan) vind je in ons dossier vluchtelingen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren