In beeld: Rondwandelen in een protspaleis

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Midden in Boekarest staat het gigantische spierwitte, marmeren Lentepaleis. De meeste Roemenen kennen deze protserige kolos slechts van de buitenkant. Jarenlang mochten er alleen belangrijke buitenlandse regeringsgasten naar binnen. Maar nu mag iedereen er een kijkje nemen. 

In het paleis woonde vroeger de beruchte dictator Nicolae Ceausescu (zie onder) met zijn gezin. Eind jaren zestig van de vorige eeuw liet hij het enorme paleis speciaal voor zichzelf bouwen. Het bleef altijd gesloten voor de Roemeense bevolking, maar afgelopen weekend gingen de paleisdeuren voor iedereen open. Dit is waar de massaal toegestroomde bezoekers zich aan konden vergapen:

Het Lentepaleis is gigantisch groot. Het meet 270 bij 240 meter en heeft twaalf verdiepingen, waarvan een aantal onder de grond. Voor de bouw waren een miljoen kubieke meter marmer, 220.000 vierkante meter tapijt en 3.500 kilo kristal nodig.

Het paleis telt tachtig kamers: ieder lid van de familie Ceausescu had een eigen appartement.

Alle muren van het paleis zijn rijkelijk versierd met dure mozaïeken en bladgoud.

Veel luxe spullen en meubels uit het paleis zijn afgelopen jaren geveild. Flink wat gouden badkamerkranen, een enorme collectie bontjassen en veel kristallen kroonluchters zijn al verdwenen. Toch is er ook nog genoeg blingbling te zien. Zoals hier in een van de badkamers.

 

Wie was Ceausescu?

Nicolae Ceausescu

Nicolae Ceausescu was tussen 1967 en 1989 de absolute heerser van Roemenië. Hij was bepaald geen geliefd leider. Tijdens zijn dictatuur was het overgrote deel van de Roemenen straatarm, maar dat weerhield hem er niet van zelf met zijn gezin in enorme weelde te leven. Zijn echtgenote Elena importeerde wekelijks luxe kleding en schoenen uit het buitenland. Ze was vooral dol op bontjassen. Haar mantels van vossenbont, luipaardhuid en zebravacht werden eind jaren negentig voor veel geld geveild.

Afluistertelefoons
De geheime dienst van Ceausescu, de Securitate, was berucht. De dienst mocht in principe alle telefoongesprekken in Roemenië afluisteren en dat gebeurde dan ook op grote schaal. Omdat de afluisterapparatuur alleen werkte op speciale telefoons, liet Ceausescu alle toestellen in het land vervangen. Ook wanneer de hoorn op de haak lag, kon de geheime dienst meeluisteren.

Stookverbod
Hoe langer Ceausescu aan de macht was, hoe absurder zijn plannen en ideeën werden. Zo besloot hij op een gegeven moment dat de Roemenen wel wat meer energie konden besparen. En dus voerde hij subiet een stookverbod in. In huizen mocht de temperatuur niet meer boven de 14 graden komen. Per woning mocht er ook maar één gloeilamp van 40 watt worden gebruikt. Uiteraard golden die maatregelen niet voor zijn eigen paleis.

In 1989 brak in Roemenië een revolutie uit en kwam het volk in verzet tegen Ceausescu. Hij werd afgezet en net als zijn vrouw ter dood veroordeeld.

In december 1989 hield Ceausescu zijn allerlaatste toespraak:

Nicolae Ceausescu LAST SPEECH

In de papieren 7Days lees je deze week meer over Ceausescu en zijn protserige paleis. Heb je nog geen abonnement? Maak dan nu met ons kennis!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren