Bekerfinale: blauw-wit of groen-wit?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jelger
Woudstra

Supporters van PEC Zwolle en FC Groningen zorgen vandaag voor een ware volksverhuizing. Bussen en treinen vol trekken richting Rotterdam voor de bekerfinale van zondagavond. 7Days blikt vooruit: waar ligt de kracht van de finalisten, waar moeten ze voor oppassen en waarom verdienen ze de winst?

PEC Zwolle

Bekerhistorie: Voetbalfans kunnen het onmogelijk vergeten zijn (behalve de fans van Ajax misschien): het werd vorig jaar maar liefst 5-1 in de bekerfinale tegen Ajax. Als Nederland niet met dezelfde cijfers had gewonnen van Spanje op het WK, was het zeker de meest memorabele uitslag van 2014 in het Nederlandse voetbal geworden.

Dit jaar is de bekerfinale totaal anders voor Zwolle. PEC verdedigt de beker en staat in de competitie boven Groningen. De club uit Zwolle is daardoor favoriet voor deze bekerfinale, terwijl-ie vorig jaar overduidelijk de underdog was. Daar moet de ploeg mee om kunnen gaan.

Speler om op te letten: Stef Nijland. Topscoorder van de Zwollenaren en oud-Groningen speler. Zijn vader, Hans Nijland, is algemeen directeur bij Groningen. De familie Nijland huilt en lacht dus sowieso zondagavond. Of Nijland speelt, is nog maar de vraag. Hij mag veel scoren maar viel dit seizoen vaker in dan dat hij in de basis speelde.

Kracht: Warner Hahn. De keeper van PEC speelt een ijzersterke tweede seizoenshelft. Daarbij geeft PEC weinig afstandsschoten weg en juist daaruit scoort FC Groningen dit seizoen met enige regelmaat.

Oppassen voor: Kopgoals. FC Groningen is geen ploeg die echt ergens in uitblinkt (zie hieronder), maar scoorde dit seizoen in de competitie al negen keer met het hoofd. Dat deden alleen PSV (15 kopgoals) en Feyenoord (14) beter.

Waarom moet PEC Zwolle winnen? Omdat Ron Jans (tussen overigens 2002 en 2010 trainer van FC Groningen) vorig jaar tijdens de huldiging geweldig begon te dansen. Dat willen we weer zien.

Ron Jans Dance

FC Groningen

Bekerhistorie: Eén keer eerder haalde FC Groningen de bekerfinale. In 1989 was PSV met 4-1 te sterk voor de Groningers. Daardoor wacht de club nog altijd op de eerste prijs in de geschiedenis van de club (buiten één kampioenschap in de Eerste Divisie). De spelers, technische staf en vooral de supporters zullen dus geen enkele extra motivatie nodig hebben.

Speler om op te letten: Tjarron Chery. Veruit de belangrijkste en beste speler bij FC Groningen dit seizoen. Nog nooit scoorde hij zoveel in de competitie: 14 doelpunten. Chery piekt ook op precies het goede moment. In de laatste vier wedstrijden scoorde hij vijf keer en gaf hij één assist.

Kracht: Onvoorspelbaarheid. FC Groningen scoort behoorlijk wat kopgoals en afstandschoten maar is geen ploeg met een uitgesproken specialisme. Dat maakt het knap lastig voor PEC Zwolle om zich op voor te bereiden. Bovendien lopen er bij Groningen verschillende creatieve mannen op het veld. Chery, Rusnak, Mahi en in mindere mate Antonia kunnen met één actie de wedstrijd in het voordeel van de Groningers beslissen.

Oppassen voor: Afstandsschoten. Groningen heeft zelf aardige schutters maar bij PEC wordt nog meer gescoord van buiten de zestien. Vijftien keer al in de competitie en dat deden alleen PSV en Vitesse beter.

Waarom moet FC Groningen winnen? Omdat iedereen de dansmoves van Groningen-trainer Erwin van de Looi wil zien. Die van Ron Jans kennen we inmiddels wel. Plus dat het behalen van Europees voetbal vorig jaar al voor een groot Grunnings volksfeest zorgde. Dat belooft wat als er een echte prijs gevierd kan worden.

FC Groningen: Kieftenbeld op de trekker naar Madrid - RTV Noord

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren