Belangrijke prijs voor gevangen blogger

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

De Saudische blogger Raif Badawi (32) heeft woensdag een belangrijke prijs gewonnen. Maar 'm zelf in ontvangst nemen ging niet. Badawi zit in de gevangenis. Voor het geven van zijn eerlijke mening. Vandaar de lege stoel op de plechtigheid in Straatsburg.

De Sacharov 2015. Dat is een prestigieuze mensenrechtenprijs plus een geldbedrag van 50.000 euro. Die had Badawi in z’n zak kunnen steken. Als hij tenminste op vrije voeten was. Maar de blogger zit al sinds oktober 2014 in een superstrenge gevangenis in Saoedi-Arabië.

Zelf bepalen wat je gelooft
Hij is veroordeeld tot een jarenlange celstraf, omdat hij op zijn blog kritisch schreef over de rol van religie in zijn land. Badawi vindt dat iedereen zelf moet kunnen bepalen of hij gelooft. En wat iemand dan gelooft. En daar schreef hij tot voor kort openlijk over op zijn site.


Gevlucht
Dat was tegen het zere been van de ultrastrenge overheid in Saoedi-Arabië. Daar heb je zelfs een godsdienstpolitie die controleert of je je wel aan de islamitische regels houdt.

In 2012 werd Badawi opgepakt en opgesloten voor het beledigen van de islam. Hij kreeg tien jaar cel, een grote geldboete en duizend zweepslagen opgelegd. Zijn site werd uit de lucht gehaald en zijn vrouw en drie kinderen vluchtten in paniek naar Libanon.

Nog steeds vast
Ondanks felle internationale protesten zit Badawi nog steeds vast. Het was dan ook zijn vrouw Ensaf Haidar die woensdag de Sacharovprijs in het Europees Parlement in het Franse Straatsburg in ontvangst nam.


Nieuwe hoop
‘Deze prijs geeft ons nieuwe hoop. Ik ga nooit opgeven!’, zei ze. Tijdens het minutenlange applaus dat de aanwezigen haar gaven hield Haidar een foto van haar man omhoog. Een lege stoel liet zien waar de blogger zelf had moeten zitten als de wereld anders was geweest.

‘Badawi staat symbool voor de mensen die overal ter wereld vechten voor fundamentele rechten’, zei Europees Parlement-voorzitter Martin Schulz tijdens de plechtigheid.

Eén serie zweepslagen
Badawi’s vrouw en kinderen wonen nu in Canada, waar ze politiek asiel hebben gekregen. Vanuit daar blijft Ensaf Haidar dapper strijden voor de vrijlating van haar man. Ook Amnesty International maakt zich sterk voor de blogger.

Badawi heeft voor zover bekend één serie zweepslagen gekregen en daarna niet meer. Wel maakte Haidar bekend dat haar man naar een isolatiecel is verplaatst. Daar is hij sinds vorige week in hongerstaking.

Een profiel van Raif Badawi lees je hier.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren