gender gap, gender tax, handsome her

'Ben je een man? Dan graag extra betalen'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nienke Blokhuis
Nienke
Blokhuis

Het feit dat mannen vaak meer verdienen met hetzelfde werk dan vrouwen, lijkt een hardnekkig probleem. Een café in het Australische Brunswick heeft in ieder geval een voorlopige oplossing bedacht. Maar of iedereen daar zo blij mee is…

‘Gender gap’, zo wordt de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen ook wel genoemd. En die verschillen blijven hardnekkig: vrouwen krijgen vaak minder betaald voor hetzelfde werk dan mannen, werken minder uren en bekleden vaak lagere posities. Volgens een rapport van vorig jaar kan het zelfs nog 170 jaar duren voordat er op dit vlak gelijkheid is tussen mannen en vrouwen. Tenminste: als de ontwikkelingen op hetzelfde (langzame) tempo door blijven gaan.

Huisregels

Alex O’Brien, de bazin van het feministische café Hansdome Her (‘knappe zij’) besloot daar niet op te wachten. Op een schoolbord buiten haar koffietentje schreef zij de nieuwe huisregels op (zie foto bovenaan):

1: vrouwen mogen als eerste kiezen waar ze willen zitten.
2: mannen moeten een belasting van 18% betalen, dit staat voor de gender gap. Het geld wordt gedoneerd aan een vrouwenorganisatie.
3: respect komt van twee kanten.

Bespreekbaar

Op social media ontstonden pittige discussies over de huisregels. Sommige mensen vinden het grote onzin en noemen het discriminatie, anderen juichen de ‘genderbelasting’ toe. Alex vindt het allemaal prima: haar doel was om het onderwerp bespreekbaar te maken. En dat is overduidelijk gelukt!

 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Thema feminisme populair bij havo en vwo-examens of Onlogische logica: het brein van de feminazi en de wereldverbeteraar.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren