trein

Ben jij 18? Dan reis je deze zomer gratis door Europa

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Slenteren langs de Seine en een dag later koffie drinken in Rome. Deze zomer mogen 15.000 achttienjarigen gratis met de trein door Europa. De Europese Unie betaalt. 

De reis mag dertig dagen duren en je mag in totaal door vier lidstaten van de EU reizen. De kosten van eten, drinken en een slaapplek betaal je zelf. Het idee achter de gratis treinkaartjes is dat jongeren onderweg de diversiteit en rijkdom van Europa ontdekken. Daardoor zouden ze zich meer 'Europeaan' gaan voelen.

Zeven jaar

Dit jaar kost het project zo'n 12 miljoen euro. Voor de komende zeven jaar is nog eens 700 miljoen euro nodig. De lidstaten van de EU moeten daar nog wel akkoord mee gaan.

Mopperen

Niet alle politici in Brussel vinden het een goed plan. Sommigen zijn bang dat er vooral jongeren op afkomen die ook zonder gratis treinkaartje, wel op reis waren gegaan. In het AD moppert een SP-Europarlementariër dat Europa beter iets kan doen aan de hoge jeugdwerkeloosheid in een aantal Europese landen.

Ervaringen

In totaal mogen deze zomer 15.000 jongeren op reis met de trein. Bij de aanmeldingsprocedure hoort ook een quiz met vijf vragen over Europa. Wie op reis gaat, wordt gevraagd om ervaringen onderweg te delen via social media, een speciale Facebookgroep en via presentaties op school. 

Je kunt je aanmelden tot 26 juni. Kijk hier voor meer informatie.

Anderen lazen ook: Gratis door Europa met de trein.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden