Vuurwerk

Beslissen gemeenten straks zelf over vuurwerkverbod?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

In de toekomst mogen gemeenten misschien zelf bepalen of ze het afsteken van vuurwerk verbieden. Minister Grapperhaus van Justitie onderzoekt dit nieuwe plan.

Het plan is een alternatief voor het landelijke vuurwerkverbod. De regeringspartijen zijn het daarover namelijk niet eens. Vooral de VVD is tegen. Deze partij vindt dat het beter is om vooral illegaal vuurwerk aan te pakken. Een voorstel om rotjes te verbieden ging daarom niet door.

Randstad

Het nieuwe voorstel zien alle partijen volgens het AD wél zitten. Elke gemeente bepaalt dan of en waar geknald mag worden. In grote steden, waar vuurwerk vaak voor grote problemen zorgt, kunnen de regels dan anders zijn dan in dorpen buiten de Randstad.

Verboden

Elk jaar belanden tijdens de jaarwisseling zo'n vijfhonderd mensen op de spoedeisende hulp en raken tweehonderd ogen beschadigd. Gemiddeld valt er één dode en worden elfduizend incidenten zoals brandstichting, vernieling en relletjes, gemeld. Oud en nieuw is volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid op veel plaatsen in Nederland het onveiligste feest van het jaar. De raad vindt daarom dat vuurpijlen en knalvuurwerk verboden moeten worden.

Vuurwerkvrij

Als gemeenten straks zelf mogen beslissen, kunnen ze helemaal vuurwerkvrij worden. Nu mogen ze alleen 'vuurwerkvrije zones' aanwijzen. Een knalverbod voor de hele gemeente gaat namelijk nog in tegen de wet: je kunt niet iets verbieden wat landelijk wel mag. De minister wil eind mei met een definitief plan komen.

Anderen lazen ook: Vuurwerkshow of knallen met oudjaar?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren