Weegschaal

Betere behandeling voor jongeren met eetstoornis

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Jongeren en kinderen met een eetstoornis krijgen vanaf 2020 een betere en snellere behandeling. Dat besloot het kabinet naar aanleiding van een advies van kinder- en jeugdpsychiaters en kinderartsen.

Jongeren en kinderen met een eetstoornis, in het bijzonder anorexia, worden vaak te laat geholpen. De gemiddelde wachttijd voor een behandeling is veertien weken.

Wachtlijsten

Omdat anorexiapatiënten zonder de juiste hulp vaak snel achteruit gaan, kunnen ze uiteindelijk alleen nog terecht in specialistische klinieken, maar ook daar zijn wachtlijsten. In de ergste gevallen worden patiënten, soms onder dwang, in leven gehouden via een sonde met voeding en vocht. 

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wil dat deze situatie verandert en vroeg daarom een groep deskundigen om advies. 

Beter en sneller

Deze experts stellen voor om twee speciale kenniscentra op te richten voor jongeren en kinderen met eetstoornissen. Verder moet er meer voorlichting komen en ouders en kinderen moeten sneller weten waar ze voor hulp terechtkunnen. 

Het voorstel past in een groter plan om de jeugdzorg te verbeteren. Over de nieuwe aanpak van eetstoornissen schrijft de minister dat hij hoopt dat deze ervoor zorgt dat er over tien jaar veel minder ernstig zieke kinderen en jongeren met een eetstoornis zijn. 

Hugo de Jonge 1573558344

Anderen lazen ook: Weer meer jongeren in de jeugdzorg.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren