De fitheidstest wordt nu aangepast.

Betere fitheidstest politieacademie na klachten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Georgia Oost
Georgia
Oost

De politieacademie gaat de fitheidstest aanpassen, na meerdere klachten van aspirant-agenten en politievakbonden. De test was volgens hen te streng, hield te weinig rekening met persoonlijke omstandigheden en werd niet overal op dezelfde manier afgenomen.

En dat is kwalijk, want die fitheidstest bepaalt of aspirant-agenten door mogen gaan met hun opleiding. Als de test meerdere keren niet wordt gehaald, moet de leerling zijn opleiding afbreken.

Zwaar

De Professioneel Fit-Test (PF) is zwaar. Het bestaat uit 500 meter roeien, squats, push-ups, pull-ups, sit-ups, burpee's en 1600 meter hardlopen. De Vrije Universiteit heeft zich nu bemoeid met de test en aanbevolen dat een aantal dingen aangepast moet worden. Er worden vier onderdelen in de test aangepast.

Wijzigingen

Na de wijzigingen wordt er bij het roeien niet alleen rekening gehouden met leeftijd en geslacht, maar ook met gewicht. En bij het onderdeel hardlopen mogen studenten kiezen of ze dat willen doen op een loopband, of buiten. De uitvoering van sit-ups wordt ook gestandaardiseerd. Daarnaast worden er meer hulpmiddelen gebruikt om zo een objectief mogelijke beoordeling te geven.

Blij

De politievakbond NPB, die al eerder kritiek had op de fitheidstest, is blij dat er eindelijk aanpassingen komen. De NPB denkt eraan om studenten die eerder waren gezakt voor de fitheidstest te overtuigen om het opnieuw te proberen, in de hoop dat het na de aanpassingen wel lukt: ze vinden dat er nu teveel goede agenten worden ontslagen door een te strenge toets.

Anderen lazen ook: Politie kan 21-jarige snelheidsduivel niet stoppen, zijn ouders wel.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren