beyonce
Muzikale iconen

Beyoncé: van talentenjacht-talent tot ‘Queen B’

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

Twee keer nieuws uit het Beyoncé-kamp! De populaire zangeres bracht een Netflix-documentaire uit over haar optreden op Coachella. Maar dat niet alleen. Beyoncé’s vader is ook bezig met een musical over Destiny’s Child, Queen B’s voormalige meidengroep. Hoe is de zangeres eigenlijk uitgegroeid tot de grote popdiva die ze nu is? Dat lees je in het eerste deel van de rubriek: 'muzikale iconen'.  

Beyoncé Giselle Knowles wordt op 4 september 1981 geboren in de Amerikaanse staat Texas. Haar moeder Tina is kapster en haar vader Mathew Knowles verkoopt kantoorartikelen. Beyoncé heeft ook nog een jonger zusje, Solange, die eveneens uitgroeit tot een groot zangeres. Haar roots liggen wat ingewikkeld. Beyoncé's ouders hebben namelijk afro-Amerikaans, Afrikaans, Indiaans, Frans en Iers bloed.

Dat het kleine meisje gemaakt is voor de muziekwereld, wordt al gauw duidelijk. Ze gaat naar school in Texas, waar ze danslessen volgt. Tijdens deze lessen ontdekt haar dansleraar Queen B’s prachtige zangstem. Het begin van één van ’s werelds grootste popsterren aller tijden.

Talentenjachten

Beyoncé doet vervolgens mee aan een talentenjacht. Ze zingt het liedje Imagine van John Lennon (The Beatles) en wint als zevenjarige haar eerste prijs. Haar ouders besluiten om zich voortaan volledig te storten op Beyoncé's gouden keeltje. Het nog altijd jonge meisje gaat naar een muziekschool in Houston. Daar ontmoet ze Kelly Rowland. samen met vier anderen starten de twee de zeskoppige meidengroep Girl’s Tyme en doen mee aan een grote talentenjacht genaamd Star Search. Verrassend genoeg verliezen ze de zoektocht naar nieuwe popsterren. Beyoncé’s vader ziet desondanks wel nog wat in de meidengroep. Hij zegt zijn baan op en geeft alles om van zijn dochter een succes te maken. Zijn eerste besluit: Girl’s Tyme gaat verder als een vierkoppige meidengroep en heet voortaan Destiny’s Child.

Star Search Girls Tyme

Destiny’s Child

Eén van de grootste meidengroepen ooit is geboren, tenminste dat kunnen we achteraf zeggen. In eerste instantie waren de platenmaatschappijen niet zo enthousiast over de zang en dans van Destiny’s Child. Pas na zes jaar geeft Columbia Records (van onder andere Ariana Grande, Adele en Michael Jackson) ze wel de kans om een album op te nemen. Destiny’s Child brengt het gelijknamige debuutalbum uit en dat wordt een gigantische hit.

Toch loopt het achter de deuren allemaal wat stroef. Twee van de vier leden hebben het gevoel dat vader Mathew z’n dochter voortrekt en verlaten daarom de groep. Twee nieuwe zangeressen sluiten zich aan bij Destiny’s Child: Michelle Williams en Farrah Franklin. Laatstgenoemde is ook niet blij met Mathew Knowles en vertrekt kort daarna. De dames gaan met z’n drieën verder. Een succesformule, want ze scoren grote hits als Say My Name, Survivor en Bootylicious en winnen uiteindelijk drie Grammy’s (de belangrijkste muziekprijs van de wereld).

Destiny's Child - Lose My Breath (Official Music Video)

Solo

In 2003 gebeurt iets wat eigenlijk iedereen wel had zien aankomen: Beyoncé gaat solo. Ze stond altijd al op de voorgrond bij Destiny’s Child en aangezien de meidengroep een pauze neemt, waagt ze een poging. Met succes: haar eerste album Dangerously in Love vliegt twaalf miljoen maal over de toonbank. Ze wint vijf Grammy’s met onder andere hitsingle Crazy in Love (samen met haar toekomstige man Jay Z).

Queen B

Uiteindelijk keert Beyoncé terug bij Destiny’s Child om nog een laatste album uit te brengen en vervolgens een punt achter de meidengroep te zetten. Het sololeven bevalt haar wel, dus focust ze zich daar weer op. Ze groeit binnen no time uit tot een grote popdiva. Beyoncé brengt uiteindelijk nog vijf albums uit om vervolgens uit te groeien tot ‘Queen B’; misschien wel de meest invloedrijke popzangeres van nu.

Die invloed weet de zangeres op een positieve manier te gebruiken. Beyoncé zet zich in voor de rechten van (donkere) vrouwen en beschrijft zichzelf als een ‘modern-day feminist'. Ook bedenkt ze samen met haar man Jay Z, waar ze ook drie kinderen mee heeft, een actie om vegan eten populairder te maken. Beyoncé blijkt daarnaast een waar multitalent. Naast haar muziek richt ze zich ook op acteren en modeontwerpen. Het lijkt wel alsof alles wat ze aanraakt verandert in goud. 

Beyoncé - Run the World (Girls) (Video - Main Version)

Anderen lazen ook: Beyoncé en Jay Z laten fans nadenken over milieu.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren