Bier of sigaretten kopen? Soms best een makkie

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Ben je nog geen achttien jaar? Dan mag je geen alcohol of tabak kopen. Daar letten supermarkten en slijterijen steeds beter op, blijkt uit nieuwe cijfers. Toch zijn er nog altijd manieren om er wél aan te komen als je minderjarig bent.

Voor alle tieners geldt: onder de achttien mag je niks drinken of roken. Of 'nix', eigenlijk. Dat is de afspraak. Voor supermarkten, slijterijen en horecagelegenheden is er ook een afspraak: die mogen geen bier of pakjes sigaretten aan tieners verkopen. Toch gebeurt dat nog veel te vaak.

Geheime missie
Het ministerie van Volksgezondheid stuurde een groep 17-jarige 'mystery shoppers' op een geheime missie: probeer alcohol of tabak te kopen. In 64% van de gevallen slaagden de tieners erin drank te halen. Bij het kopen van tabak was dit 59%. Dat is al minder vaak dan vorig jaar, maar nog altijd erg hoog, vindt staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid).

alcohol jongeren tabak

Alcohol? Laat het thuisbezorgen
De staatssecretaris is op zich best trots op supermarkten en slijterijen: die leven de regels steeds beter na. Ook tankstations letten steeds beter op dat ze geen sigaretten verkopen aan minderjarigen. Maar in sportkantines, café's en kroegen wordt er nauwelijks op leeftijd gelet.

Thuisbezorgdiensten doen dat al helemaal niet: in negen van de tien gevallen kunnen jongeren daar tabak kopen en alcohol lukt vrijwel altijd. Omdat de thuisbezorgers overal actief zijn, zijn ze slecht te controleren.

Schaam je!
'Zorgwekkend', noemt Van Rijn de cijfers van zijn eigen onderzoek. Hij wil meer naming en shaming: maak bekend welke sportkantines, café's en kroegen zich niet aan de regels houden. Want niet alleen de tieners zijn fout bezig, ook de verkooppunten zelf. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren