Filmen

'Bij een ongeluk moet je niet filmen, maar 112 bellen'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Je telefoon pakken als je een ongeluk ziet gebeuren. Niet om 112 te bellen, maar om filmpjes en foto's te maken. Volgens het Rode Kruis vindt bijna 90 procent van de Nederlanders dat je dat niet kunt maken. Omdat veel mensen het tóch doen, roept de organisatie deze week op om te helpen in plaats van te filmen: 'Een ongeluk is geen filmmoment.'

Het Rode Kruis vroeg zevenhonderd mensen wat ze vinden van het filmen van ongelukken. Hoewel 88 procent zegt dat filmen na een ongeluk op straat echt niet kan, zou een derde van de ondervraagden de filmers niet vragen daarmee te stoppen.

Noodsituaties

Verder zegt 68 procent van de mensen dat er noodsituaties zijn waarin zij filmen wel nuttig vinden. Beelden kunnen bijvoorbeeld bij een misdrijf of ruzie dienen als bewijs. Er zijn ook mensen die filmen oké vinden wanneer er al hulp verleend wordt en als zij zelf niets kunnen doen.

Hulp

Volgens het Rode Kruis is het vaak belangrijker om te helpen dan om ongelukken op beeld vast te leggen 'Filmen van heftige situaties met een telefoon lijkt soms wel een soort reflex geworden. Je kunt de tijd die je gebruikt om te filmen ook inzetten om 112 te bellen en eerste hulp te verlenen, want juist dat is in die eerste minuten na een ongeluk van levensbelang', zegt een woordvoerder van het Rode Kruis.

De organisatie maakte voor de actie 'Niet filmen maar helpen' deze video: 

Niet filmen maar helpen! | Rode Kruis

Anderen lazen ook: Wat doe je als je onbedoeld opeens een ongeluk filmt?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten