Noorderlicht Hans van Eijsden ANP

Bijzondere kleuren in de lucht

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

De lucht boven het noorden van Nederland kleurde vannacht roze, paars, geel en groen. Niet door vuurwerk, maar door het poollicht. En dat gebeurt niet elke dag.  

Het poollicht is het beste te zien in landen dicht bij de noord- of zuidpool. Dat komt door de magnetische aantrekkingskracht van de aarde. De zon zit vol geladen deeltjes. Met een zonnewind waaien die richting de aarde. De magnetische velden bij de noord- en zuidpool trekken die deeltjes aan. Als de deeltjes met de zuurstof en stikstof in onze lucht botsen, stralen ze bijzondere kleuren uit.

Noorderlicht
Die kleuren noemen we het poollicht. En omdat wij dichter bij de noordpool dan bij de zuidpool wonen, heet de kleurrijke lucht bij ons het noorderlicht. Dat is niet vaak te zien, want er is niet vaak zo’n sterke zonnewind. En dan zitten we ook nog eens verder weg van de noordpool dan bijvoorbeeld IJsland of Noorwegen, waar je het bijzondere licht vaker kunt zien.

Foto’s
Het is ook moeilijk om alle kleuren met het blote oog te zien, omdat we er niet aan gewend zijn. Maar als je een fototoestel op een statief zet, kun je het noorderlicht wel vastleggen. Dat is wat veel mensen dinsdag hebben gedaan. Op Twitter deelden ze de foto’s met #poollicht en #noorderlicht.

Noorderlicht Douwe van der Leij ANP
Douwe van der Leij maakte deze foto bij Lauwersoog, in het noorden van Groningen. (Foto ANP)

Noorderlicht Hans van Eijsden ANP
Hans van Eijsden fotografeerde de paarse lucht boven Zwolle. (Foto ANP)

Deze foto is gemaakt in het noordoosten van Duitsland. (Foto EPA)

Ook in het noorden van Hongarije was het noorderlicht te zien. (Foto EPA)

Vanaf het water tussen Denemarken en Zweden leek de lucht wel groen. (Foto AFP)

Hoe zit het nou precies met het poollicht? In dit filmpje wordt het uitgelegd:

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren