Bodycams confronteren dronken jongeren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Anne Wielenga
Anne
Wielenga

Jongeren drinken te veel en veroorzaken te veel overlast, vindt de politie in Bergen op Zoom. Zij willen jongeren nu bewust laten worden van hun eigen drankmisbruik. Hoe? Door bodycams te dragen en hen later te confronteren met hun eigen gedrag. 

Nederlandse jongeren zijn minder gaan drinken. Maar als ze wel drinken, kunnen ze soms voor heel wat overlast zorgen. De politie in Bergen op Zoom was al deze lastpakken zat en zet nu bodycams in om jongeren bewust te maken van wat ze doen als ze te diep in het glaasje hebben gekeken. 

Gotcha!
De agenten dragen de bodycam op hun uniform, op de borst. Jongeren die overlast veroorzaken en worden opgepakt, worden hiermee gefilmd. Denk aan: wankel lopen, overgeven op straat en in je broek plassen. Als de gefilmde, opgepakte jongere weer nuchter is, mag hij of zij samen met zijn of haar ouders de beelden terugkijken. De ouders schrikken, de dronken druktemaker schaamt zich - hopelijk - kapot. De politie hoopt dat hij of zij, na het zien van zichzelf in dronken toestand, beter omgaat met drank.

In veel gevallen volgt er na confrontatie met het videomateriaal ook nog een HALT-straf. Hierbij moet de jongere bijvoorbeeld zijn excuses aanbieden en eventuele schade vergoeden. In andere gevallen krijgen ze een proces-verbaal voor openbare dronkenschap.  

Bodycam Amerikaanse agent
Ook in het buitenland wordt er door politie al veel gewerkt met bodycams.              Foto: Flickr, North Charleston

Afschrikken, opsporen en bewijzen
De bodycams moeten in het vervolg standaard worden gebruikt bij uitgaansavonden, maar ook tijdens voetbalwedstrijden en grote evenementen zoals de kermis. Opnamen kunnen van pas komen bij het opsporen van daders en als bewijs worden gebruikt in rechtszaken. Het inzetten van bodycams door politie is niet nieuw. Zo had de politie in Den Haag afgelopen februari een proef met de kleine cameraatjes. Ze wilden hiermee het geweld van burgers tegen agenten terugdringen. Ook politiepaarden in Rotterdam dragen de camera's op hun hoofd: om eventuele incidenten vast te leggen. En zelfs werknemers van een pizzatent in Rotterdam kregen afgelopen jaar een bodycam. Om overvallers af te schrikken. 

Of het project van de politie in Bergen op Zoom daadwerkelijk effect heeft, is nog even afwachten. Maar in de twaalf gesprekken die ze al hebben gevoerd met dronkenlappen en hun ouders, kwam naar voren dat vooral de ouders blij zijn met deze aanpak. De jongeren geven vaak aan dat ze zich schamen en niet meer weten wat ze deden. Ze gaan 'zeker met het project door'. 

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren