The first Temptation of Christ

Boosheid over homoseksuele Jezus in Netflix-film

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Een komische film over het leven van Jezus op Netflix is in Brazilië niet goed gevallen. Bijna twee miljoen mensen tekenden een petitie tegen de kerstspecial The First Temptation of Christ.

De controversiële serie wordt gemaakt door de Braziliaanse YouTube-comedygroep Porta dos Fundos (letterlijk: achterdeur). Die maakt al tien jaar satirische producties over allerlei onderwerpen, waaronder relaties, seksualiteit en religie.

Vrijheid

Volgens Fábio Porchat, één van de schrijvers en acteurs van de serie, staat artistieke vrijheid bij het maken van de producties voorop. In 2018 kreeg Porta dos Fundos voor kerstspecial The Last Hangover een Emmy, een belangrijke Amerikaanse televisieprijs.

Verleidingen

Sinds begin december zendt Netflix The First Temptations of Christ uit. De titel verwijst naar de veertig dagen die Jezus volgens het bijbelverhaal alleen in de woestijn doorbrengt en waarin hij allerlei verleidingen (temptations) moet weerstaan.

In de ongeveer drie kwartier durende film is Jezus homoseksueel. Hij neemt zijn vriend Orlando mee naar huis om hem voor te stellen aan zijn familie. ('Waar ken je Orlando van?' 'Uit de woestijn.')

Boos

In het grotendeels katholieke Brazilië roept de productie geschokte reacties op. Veel christenen zijn beledigd en zien de film als een aanval op hun geloof. Ze zijn een petitie gestart in de hoop dat Netflix de serie verwijderd, maar de streamingsdienst heeft nog niet gereageerd. 

De president van Brazilië laat zich regelmatig negatief uit over homoseksualitiet. Sinds Jair Bolsonaro begin dit jaar aan de macht kwam, is de situatie voor de Braziliaanse LHBTI-gemeenschap er niet beter op geworden. 

Dit is de trailer van de film: 

The First Temptation of Christ |Netflix Original

Anderen lazen ook: De 7 meest omstreden uitspraken van Jair Bolsonaro.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren