Dit bord staat in Birmingham  Foto AFP

Brexit klein stapje dichterbij

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Na 595 dagen zijn Britse en EU-onderhandelaars het dinsdag eens geworden. Er is een voorlopig Brexit-akkoord. Maar of het ook echt tot een scheiding met de EU gaat komen en hoe dan, is nog totaal niet zeker. Hoe dat zit? We leggen het uit in zeven stappen.

Stap 1
To B or not to B. That is the question today. Niet alleen vandaag trouwens, want er volgen nog meer Brexit-beslismomenten. Maar vandaag is wel een soort van D-day voor de Britse premier May als het over de Brexit gaat. Want as we speak zijn haar ministers hard bezig om hun zegje te doen over het voorlopige 500 pagina's tellende akkoord dat gisteren is bereikt.

Stap 2
Dat is dus de eerste horde die genomen moet worden. Pas als het kabinet van May vandaag instemt met de tekst - de precieze inhoud wordt waarschijnlijk pas morgen bekend - kan de volgende horde genomen worden. Een makkie wordt dat niet want het is bekend dat de meningen van Mays ministers sterk verschillen als het over de Brexit gaat. Halverwege deze middag liepen de meningsverschillen in het Britse Lagerhuis al hoog op. Hete hangijzers zijn onder andere hoe het moet met grenscontroles en invoerrechten. Labour-leider Corbyn had het over 'een prutsdeal' die het land economisch zou verzwakken. Mocht het uitlopen op een kabinetscrisis, dan staat de deal op lossere schroeven dan ooit. 

May verlaat 10 Downing Street op pad naar het Brexitdealoverleg in het Lagerhuis  Foto AFP

Stap 3
Zegt het kabinet wel 'yes' tegen het voorlopige akkoord dan komt de volgende stap. Het minstens net zo verdeelde parlement mag zeggen of het wel of niet instemt met het plan.

Stap 4
Bij een 'ja' van het parlement rolt het plan verder. Dan is het nog de beurt aan de andere 27 EU-landen om er iets over te zeggen. Deze schone taak rust op de schouders van de buitenlandministers van de verschillende landen. Dat gebeurt dan misschien eind deze week. Maar het zou ook kunnen dat de EU zich pas half december over het akkoord gaat buigen, als er toch al een EU-top in Brussel is.

Theresa May Gifs 1542209012


Stap 5
Het Europees Parlement heeft tot eind januari de tijd om de deal goed of af te keuren. Komt het uiteindelijk toch tot een definitieve deal? Dan is er wéér een beslismoment voor het Britse parlement.

Stap 6
En pas dan is het helemaal zeker of de Britten uit de EU stappen. En op welke manier. Keihard rennend met zevenmijlslaarzen en alle banden verbrekend (een harde Brexit oftewel een heuse echtscheiding). Of toch op een wat vriendelijker manier de huidige lijnen voor communicatie en zakendoen nog openhoudend (een zachte Brexit oftwel een soort omgangsregeling).

Dus we zijn er nog niet. Wordt ongetwijfeld vervolgd… en dat wordt dan Stap 7.

Anderen lazen ook: Groot-Brittannië stapt uit de Europese Unie.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden