ongeluk Alphen aan den Rijn

Brug eindelijk teruggezet in Alphen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Hoera, het dek van de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn ligt er weer op. Waarom dat nieuws is? Omdat het in augustus vorig jaar gruwelijk misging bij de eerste poging. Twee hijskranen en een stuk brug vielen om en veel huizen werden verpletterd. 7Days zet de gebeurtenissen nog eens op een rij. 

De brug en het ongeluk
De Julianabrug in Alphen aan den Rijn was aan een opknapbeurt toe. Met twee hijskranen die op een drijvend vlot stonden, werd eraan gewerkt. Toen die in augustus het beweegbare deel van de brug omhoog takelden, ging het mis. De boel viel om en de kranen en het wegdek kwamen met een enorme klap neer op huizen en winkels. Er werd gevreesd voor veel slachtoffers. En op internet doken al snel filmpjes op van het ongeluk. Helikopters en reddingsteams rukten meteen uit om te helpen.

Julianabrug - Ongeluk Bouwkranen in Alpen , 20 Gewonden

De zoekactie
Tijdens een grote zoekactie werden geen doden of gewonden gevonden en ook werd niemand opgegeven als vermist. Wel is er een hond overleden. Verder leek er even sprake van een lichtgewonde, maar later werd duidelijk dat die man zijn heup- en beenproblemen vóór het ongeluk al had. 

De schade
De schade aan de huizen was wel enorm. Zo’n zestig mensen moesten worden opgevangen in een kerk omdat ze niet meer thuis konden slapen. Anderen logeerden bij familie of vrienden.

Het onderzoek
De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Volgens veel deskundigen is de hele actie met de brug totaal verkeerd aangepakt. Wanneer het onderzoek klaar is, is nog niet duidelijk. 

De herkansing
Gelukkig ging het beter in de herkansing. Waar vorig jaar geprobeerd werd beide onderdelen in één keer terug te zetten, gebeurde het nu in twee etappes. In april was het contragewicht van de brug al teruggezet, deze week volgde het brugdek. Waarschijnlijk gaat de brug volgende maand weer open voor verkeer. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren