Dossier terrorisme

Brussel gaat weer naar school: hoe zit dat?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Het was deze week stil op straat in Brussel. Behoorlijk vreemd voor de normaal zo levendige hoofdstad van België. Brussel was in de greep van een terreuralarm en antiterreuracties. Wat is er precies aan de hand in ons buurland? Vijf vragen en, voor zover mogelijk, antwoorden.

Vanaf vrijdag- op zaterdagnacht gold in Brussel de hoogste alarmfase. Dreigingsniveau vier. Militairen patrouilleerden op straat. De politie hield de boel scherp in de gaten. Grote evenementen werden afgelast. Dagenlang hielden veel winkels, musea en restaurants hun deuren dicht. Ook scholen, crèches en universiteiten waren begin deze week gesloten. De metro reed een paar dagen niet en de meeste mensen bleven zo veel mogelijk binnen. Het dagelijkse leven leek een beetje tot stilstand gekomen.


Is dit een nasleep van ‘Parijs’?
Voor een deel wel. Veel van de daders van de aanslagen in Frankrijk bleken uit België te komen, uit de beruchte Brusselse wijk Molenbeek. Ook de vermoedelijke bedenker van de aanslagen, de Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud, kwam uit die buurt. Hij stierf vorige week woensdag toen de politie een pand in de Parijse voorstad Saint-Denis binnenstormde waar hij zich na de aanslagen had verschanst.

De meeste andere daders zijn omgekomen tijdens de aanslagen zelf. Maar één dader, Salah Abdeslam, is nog zoek. Er bestaat een kans dat hij in Brussel zit. En het zou ook heel goed kunnen dat handlangers van de jihadisten zich schuilhouden in Brussel.

En dat andere deel?
De Vlaamse veiligheidsdiensten hebben concrete aanwijzingen dat terroristen plannen maken om ook in Brussel aanslagen te plegen. Op dezelfde manier als op 13/11 in Parijs. Met wapens en explosieven en op meerdere plekken. ‘Er is een serieuze dreiging.’ Dat zei de Vlaamse premier Charles Michel zaterdag. Dus hield heel Brussel als het ware zijn adem in. Zondagavond en maandagochtend mondde de spanning uit in een grote antiterreuractie.


Wat hield dat in?
De Belgische politie deed tientallen huiszoekingen en arresteerde zeker 21 verdachten. Wie dat zijn en wat ze op hun geweten hebben? ‘Daar doen we geen mededelingen over want de actie is nog niet voorbij’, zei de Belgische minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken maandag in het Belgische journaal. Zeker is wel dat Abdeslam niet bij de arrestanten zit. Sinds woensdag zijn de scholen weer open en ook de metro rijdt weer. Toch bleef de terreurdreiging in Brussel die dag nog op het hoogste niveau.

Waarom gingen de scholen ineens weer open als het dreigingsniveau hetzelfde is?
De politie bleef alert en had extra agenten ingezet om de veiligheid op scholen en stations in de gaten te houden. 'Een complete gararantie op veiligheid kun je toch niet krijgen, zeggen de mensen hier. Toch wil Brussel het gewone leven weer oppakken', legt België-correspondent Joris van Poppel uit aan de NOS.

En nu is het dreigingsniveau weer verlaagd?
Klopt, dat gebeurde donderdagmiddag. De veiligheidsdiensten achten het veilig genoeg om weer uit te gaan van niveau 3, het op één na hoogste niveau. Waarom precies, wilden ze niet zeggen. Of dit ook betekent dat alle maatregelen en extra beveiliging worden teruggeschroefd, is nog maar de vraag. Zo patrouilleerden donderdagavond nog altijd honderden militairen en agenten in Brussel op straat en bewaakten ze ,,strategische'' plekken waaronder de Grote Markt in het centrum, de Europese instellingen en metro- en treinstations.

In de 7Days van deze week kun je een interview lezen met twee meisjes die in Brussel wonen.

Meer lezen over de aanslagen in Parijs en de nasleep daarvan? Lees ons dossier Parijs:

1. Wat is er precies gebeurd?
2. Waarom heeft terreurgroep IS deze aanslagen gepleegd?
3. Hoe zit het ook alweer met de aanslagen op Charlie Hebdo?
4. De aanslagen van minuut tot minuut
5. De wereld leeft mee met Parijs
6. Gaat IS ook aanslagen plegen in Nederland?
7. Waarom ging Duitsland-Nederland niet door?
8. Wat is er mis met Molenbeek?
9. Video: Bloemen tegen geweren
10. 7 tips om heftig nieuws beter te verteren
11. Hoe leef je verder na 'Parijs'?
12. 'Sorry voor de aanslagen'

Dit bericht is ook verstuurd via WhatsApp. Op de hoogte blijven van het nieuws? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, of neem een proefabonnement op 7Days.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Dossier terrorisme - schoolnieuws
Dossier terrorisme
Dossier terrorisme - schoolnieuws
Dossier terrorisme