Scholieren

Burgerschap straks een verplicht vak op school?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Samenwerken, conflicten oplossen, luisteren naar een ander, een mening formuleren. Je leert het allemaal op school. De minister wil dat scholen nog een stap verder gaan. Hij stelt daarom een nieuw vak voor: burgerschap. 

In het plan van minister Slob van onderwijs wordt burgerschap op alle basis- en middelbare scholen en mbo-instellingen een verplicht vak. De inspectie gaat dan ook kijken of scholen het goed doen.

Lastig

De minister vindt dat veel scholen al op de goede weg zijn. Zij weten wat ze leerlingen willen leren zodat zij later als 'betrokken burger' mee kunnen doen in de maatschappij. 

Er zijn volgens hem ook scholen die dat nog niet genoeg doen, bijvoorbeeld omdat ze niet weten hoe ze lessen over burgerschap moeten invullen. Ook vinden leraren het soms lastig om te praten over onderwerpen als vrijheid van meningsuiting, de holocaust, anti-semitisme of homoseksualiteit. De minister hoopt dat de nieuwe wet hen daarvoor meer houvast gaat geven.

Plan

In 2019 moet het plan verder uitgewerkt zijn. Scholen mogen zelf weten hoe ze lessen over burgerschap gaan invullen. In ieder geval moeten ze aan de slag met deze thema's: democratie, vrijheid van meningsuiting, verdraagzaamheid, mensenrechten en discriminatie.

Anderen lazen ook: 'Burgerles' geven is zo makkelijk nog niet.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren