Californië en China gaan tegen Trump in

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bouwien
Jansen

Wat zou jij doen als een goede vriend je in de steek laat? Precies: je zoekt gewoon een nieuwe. Een week geleden zei de Amerikaanse president Trump dat hij niet mee doet klimaatakkoord. De Amerikaanse staat Californië besloot daarom zélf klimaatafspraken te maken met China.

Een week geleden besloot Trump uit het Parijs-akkoord te stappen. Daar staan klimaatafspraken in die 199 landen met elkaar hebben gemaakt. Slecht voor de Amerikanen, vond Trump. Wereldleiders balen flink van zijn besluit, omdat de Verenigde Staten enorme vervuilers zijn. Ook in Amerika zelf is lang niet iedereen het eens met Trump's actie.

Eigenwijs

Een paar eigenwijze staten zijn daarom in actie gekomen tegen het besluit van Trump. Californië is de belangrijkste. Gouverneur Jerry Brown zei dinsdag in de Chinese hoofdstad Peking dat-ie op eigen houtje een deal heeft gesloten met China. Hij heeft afspraken gemaakt over de uitstoot van smerige gassen en wil samen slimme technologie ontwikkelen voor schonere energie.

'Gestoord'

Brown noemde de uitstap-actie van Trump ‘gestoord’ en zei dat de opwarming van de aarde gevaarlijker is dan het facisme in de Tweede Wereldoorlog. Ook grote Amerikaanse bedrijven zoals Apple, Amazon, Facebook, Twitter en Google vinden dat Trump dom bezig is. Deze week bundelden ze de krachten om de klimaatdoelen wél te halen. De groep groeit nog steeds. Hun naam? ‘We Are Still In!

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren