Bellen in verkeer

Campagne tegen bellen en appen tijdens het rijden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Bellen of appen tijdens het autorijden of fietsen. Veel mensen doen het, maar het maakte de kans op ongelukken een stuk groter. Daarom start vandaag een nieuwe voorlichtingscampagne.

Een op de vier mensen leest wel eens berichten tijdens het rijden en een op de vijf stuurt ook een berichtje terug. Het risico op een ongeluk is dan zes keer zo groot, schrijft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op haar website.

Mono

De overheid begint daarom vandaag een campagne, waaraan ook de ANWB, Flitsmeister, Veilig Verkeer Nederland, de Fietsersbond en telecomproviders meedoen. De slogan van de campagne is: Mono. Letterlijk betekent dat één of alleen. De bedoeling van het woord is volgens minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur dat mensen snappen dat ze ongestoord en zonder afleiding onderweg moeten zijn. 

Ze zegt: 'Vroeger dacht je bij slingerende auto’s aan dronken bestuurders. Nu weet je dat iemand bezig is met zijn mobieltje. We denken dat we kunnen multitasken, maar we kunnen het niet. Appen en rijden gaat niet samen. Neem het risico niet. Rij mono, fiets mono.'

Onbereikbaar

De campagne geeft verschillende tips. Zo kun je ervoor kiezen om je telefoon onderweg op stil te zetten, 'm weg te stoppen in je tas of in het dashboardkastje of om helemaal niet bereikbaar te zijn door een speciale functie op je smartphone in te schakelen.

Appen

De NOS schrijft dat het aantal verkeersongelukken sinds 2016 weer toeneemt, na een jarenlange daling. Appen achter het stuur in de auto is al verboden, maar appen op de fiets nog niet.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Jongeren negeren gevaar telefoongebruik verkeer.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsAppFacebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren