Justin Trudeau

Canadese premier in opspraak door 'racistische' verkleedpartijen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

De Canadese premier Justin Trudeau kreeg de afgelopen paar dagen flink wat aandacht over zich heen, maar helaas niet de aandacht waar hij op hoopte. Er zijn namelijk beelden opgedoken waarin hij een zwart geschminkt gezicht heeft, wat door zijn tegenstanders als 'racistisch' bestempeld wordt.

Trudeau is de voorman van de Liberale Partij in Canada. De afgelopen vier jaar heeft hij zich juist hard gemaakt voor diversiteit en tegen racisme, maar nu wordt hij dus zelf beschuldigd van 'racistisch' gedrag.

Hij bood eerder al zijn excuses aan voor een foto uit 2001. Daarin is hij te zien met een zwart geschminkt gezicht op een feest met als thema ‘Arabische Nachten’. De Canadese premier zou verkleed zijn als Aladdin. Even later gaf hij ook toe tijdens een talentenjacht op zijn middelbare school verkleed te zijn geweest als de Afro-Amerikaanse zanger Harry Belafonte, inclusief zwarte schmink.

CHAD BENSON 1568985986

Leugenaar

Maar nu is er nog meer beeld opgedoken van een zwart geschminkte Trudeau. Dit keer gaat het om een filmpje uit zijn studententijd. De Canadese zender Global News ontving deze video van Trudeau’s grootste tegenstander in de lopende verkiezingscampagne: Andrew Scheer. Hij concludeert hieruit dat de premier een leugenaar is. Eerder deze week vertelde Trudeau namelijk dat hij zich slechts twee keer schuldig had gemaakt aan 'racistische' verkleedpartijen. Dat blijken er dus al drie te zijn.

Het is weliswaar niet gek dat de foto's juist nu opduiken. Trudeau zit momenteel middenin een verkiezingscampagne tegen Scheer. In oktober vinden de daadwerkelijke verkiezingen plaats. 

Blackface

Een zwart geschminkt gezicht, ook wel blackface genoemd, ligt bij veel mensen erg gevoelig. Mensen zien het vaak als racistisch, beledigend en kwetsend. Daarom ligt Trudeau nu ook onder vuur.

Desondanks blijft de huidige Canadese premier doorgaan met zijn campagne. Hij heeft namelijk nog altijd de steun van velen. Zijn achterban vindt het onzinnig om hem te veroordelen voor iets wat hij in een verleden, waarin andere normen en waarden golden, gedaan heeft. 

Justin Trudeau protest

Anderen lazen ook: Populaire Canadese premier plotseling onder vuur.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren