Catalonië en Carles Puigdemont

Catalaanse leider Puidgemont kan geen kant op

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

De soap rondom de Spaanse regio Catalonië is nog niet ten einde. Na een mislukt referendum moesten veel politici vluchten. Zo ook Carles Puigdemont, die de leider was. Voor hem zijn het spannende dagen. 

Even je geheugen opfrissen. Catalonië is een regio in Spanje. Ze hebben er een eigen parlement, maar als het erop aankomt is de premier van Spanje de échte baas. In oktober organiseerde het Catalaanse parlement een referendum. 'Willen we onafhankelijk worden van Spanje, ja of nee?' De Catalanen die stemden riepen massaal 'ja'. 

Julia (19) uit Catalonië vertelt
In oktober 2017 gingen Catalanen de straat op: zij wilden onafhankelijk worden van Spanje! 

Verboden

Alleen: het referendum was hartstikke verboden! De Spaanse premier had vooraf al gezegd dat de uitslag 'toch niet zou tellen'. Catalonië blijft gewoon bij Spanje, punt uit.

De politici van Catalonië werden ontslagen. Een deel van hen vluchtte naar Brussel. Zo ook Carles Puigdemont, de belangrijkste man van Catalonië. De Spaanse rechter wil ze namelijk straffen voor hun verboden actie. Catalonië stemt over onafhankelijkheid: maar wat nu?

Puigdemont en Rajoy uit Spanje
Links: de Catalaanse leider Carles Puigdemont. Rechts: de Spaanse premier Mariano Rajoy. 

Nieuwe leider?

In december waren er in Catalonië nieuwe verkiezingen, voor een nieuw parlement. De partij van Puigdemont deed mee en won weer. De Catalanen willen daarom dat Puigdemont opnieuw de leider wordt.

Je begrijpt al: de Spaanse premier wil dat ab-so-luut niet. Hij heeft gezegd dat Puigdemont wordt opgepakt zodra-ie weer naar Spanje komt. En als Puigdemont opnieuw de leider wil worden? Dan móét-ie eerst weer naar Spanje komen.

'Het is over'

De man kan dus geen kant op. Dinsdag zou Puigdemont zijn keuze moeten maken, maar de stemming werd verplaatst. Volgens Spaanse media zou Puigdemont sms'jes naar vrienden hebben gestuurd dat hij het somber inziet. 'Het is over', zou hij hebben geschreven. Of hij ook echt opgeeft is de vraag. De zoveelste cliffhanger in deze Spaanse soap.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Julia (19) uit Catalonië wil maar een ding: weg van Spanje.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren