Onderwijsnieuws

Celstraf voor frauderende leraren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Hoe kon het toch dat scholieren in de stad Atlanta ineens zo hoog scoorden op toetsen? Frauderende leraren, blijkt het antwoord. Deze week moesten ze voor de rechter komen.

De testresultaten van leerlingen in de staat Atlanta waren niet om over naar huis te schrijven, tot het jaar 2001. Toen begonnen ze ineens te stijgen. Hoe kon dat? Na uitgebreid onderzoek kwam deze week het antwoord. Een enorm fraudeschandaal kwam aan het licht. Elf verdachten, onder wie leraren, rectors, coördinators en administratief medewerkers, werden woensdag veroordeeld. Ze hebben met schoolresultaten gesjoemeld en worden verdacht van het afleggen van valse getuigenissen, schrijft de Amerikaanse krant The New York Times.

Bonussen
De fraude zou op meer dan de helft van de basis- en middelbare scholen in Atlanta hebben plaatsgevonden (44), in ieder geval tussen 2005 en 2009. Het is voor zover bekend het grootste spiekschandaal in de Amerikaanse geschiedenis en er zouden in totaal bijna honderdtachtig schoolmedewerkers betrokken bij zijn.

In 2013 werden 35 schoolmedewerkers aangeklaagd. Meer dan twintig van hen sloten een deal met justitie, twaalf verdachten lieten het aankomen op een rechtszaak. Op één na, die werd vrijgesproken, verloren ze die woensdag. Beverly Hall, de supervisor van de scholen, is in maart overleden. Ze heeft de fraude altijd ontkend, maar volgens onderzoekers zou ze een cultuur van angst hebben gecreëerd. Leraren moesten de antwoorden van leerlingen op centrale toetsen van de staat Georgia veranderen, voorzeggen of goedkeuren. Wie dat deed kreeg bonussen, wie dat niet deed werd geïntimideerd of gestraft. Daardoor werd op alle schoolniveaus gefraudeerd. Zo werd het imago van zowel mevrouw Hall als Atlanta handmatig opgekrikt. 

Exacte straffen
De rechters nemen de zaak hoog op. Welke straf de schuldigen precies krijgen is nog niet duidelijk, maar het zou zomaar kunnen oplopen tot twintig jaar. De veroordeelde leraren werden geboeid afgevoerd en gingen linea recta de cel in.  

Op de hoogte blijven van al het onderwijsnieuws? Hier vind je ons overzicht van al het schoolnieuws op onze site.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten