Charlie Hebdo

Charlie Hebdo staat stil bij aanslag vijf jaar geleden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Het is vandaag precies vijf jaar geleden dat een terroristische aanslag plaatsvond op de redactie van het satirische Franse tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs. De aanval was een reactie op cartoons die het blad maakte waarin de islamitische profeet Mohammed werd afgebeeld.

Op 7 januari 2015 schoten de geradicaliseerde broers Chérif en Saïd Kouachi tijdens de wekelijkse redactievergadering van het tijdschrift twaalf mensen dood: acht journalisten, een bezoeker en een politieman. De aanslag werd opgeëist door terreurgroep Al Qaida.  

Joodse supermarkt

Die week vond in Parijs meer terroristisch geweld plaats. In een joodse supermarkt vermoordde Amedy Coulibaly, een vriend van de broers Kouachi, vier mensen. De daders werden na de aanslagen door de politie doodgeschoten. Wat er toen in Frankrijk precies gebeurde, lees je hier.

Herdenking

Redactieleden die de aanslag vijf jaar geleden overleefden, waren vandaag bij een herdenkingsceremonie. Deze werd gehouden bij het voormalige redactiekantoor van Charlie Hebdo. Ook oud-president van Frankrijk François Hollande, de burgemeester van Parijs en de minister van Binnenlandse Zaken waren aanwezig. Tijdens de plechtigheid werden onder meer kransen gelegd.

'We vergeten het niet. Wij zullen altijd doorgaan: met praten, schrijven en tekenen', twitterde het tijdschrift vandaag. 

Charlie Hebdo 1578412069

 

Anderen lazen ook: Charlie Hebdo, hoe zat dat ook alweer?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren