charly voorarrest verlengd

Charly (17) voorlopig nog vast in Spanje

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

De 17-jarige Charly zit al zes maanden in voorarrest in de Spaanse gevangenis. De scholier wordt verdacht van aanranding van twee Britse meisjes van 12 en 14 jaar. Vandaag werd bekend dat hij daar voorlopig nog moet blijven.

Minister Blok zou het liefst zien dat Charly zijn proces in vrijheid kan afwachten. Wel liet hij weten dat de ambassade contact houdt met Charly en zijn ouders. Maar ook dat het vonnis aan de Spaanse rechter is en dat het kabinet dat zal respecteren. Aan de NOS vertelt Blok: 'Maar een minderjarige verdient natuurlijk een bijzondere zorg, zeker bij iets ingrijpends als een strafrechtelijke beschuldiging.'

Wet in de maak

Tegen de 17-jarige jongen is vier jaar gevangenisstraf plus één jaar ondertoezichtstelling geëist. Wanneer zijn zaak precies voorkomt blijft nog onduidelijk. Zijn advocaat, Rachel Imamkhan, laat weten dat verdachten op basis van verklaringen en zonder bewijs kunnen worden veroordeeld. In Spanje liggen ontuchtzaken gevoelig. Er is een wet in de maak waarbij seks zonder expliciete instemming wordt aangemerkt als verkrachting.

De Nederlandse overheid mag zich volgens haar niet mengen in de rechtsgang van Spanje en kan dus niet veel voor hem doen behalve hem ondersteunen. Pas als Charly veroordeeld zou worden, kan hij worden uitgeleverd. Dat geldt nog niet bij het voorarrest.

Anderen lazen ook: Mag Charly (17) de Spaanse cel verlaten?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren