Is jouw telefoon goed ingesteld?

Check je telefoon: krijg jij vandaag een sms’je?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Georgia Oost
Georgia
Oost

Elk half jaar stuurt de overheid een controlebericht - een NL-Alert - naar iedereen met een telefoon. Dit controlebericht wordt gestuurd om te checken of iedereen de juiste instellingen heeft op zijn of haar telefoon: het is namelijk erg belangrijk dat je deze berichtjes ontvangt.

Een NL-Alert wordt verstuurd bij levensbedreigende situaties, zoals een grote brand, een terroristische aanslag of noodweer. Op die manier kan de overheid ons zo snel mogelijk waarschuwen en uitleggen wat we moeten doen. Vorig jaar werd het berichtje op 3 december verstuurd en die is door ruim 11 miljoen mensen van 12 jaar en ouder ontvangen!

Reclamezuilen

Vanaf vandaag wordt het NL-Alert niet alleen naar telefoons verstuurd, maar wordt het ook op digitale reclamezuilen weergeven. Die staan vaak bij winkelcentra, stations en andere openbare plekken. Zo hoopt de overheid dat nóg meer mensen het bericht te zien krijgen.

Hard geluid

Wie al eens een NL-Alert heeft ontvangen weet dat zo'n berichtje moeilijk te negeren is: je telefoon maakt namelijk een heel hoog hard sirenegeluid voor enkele minuten terwijl het berichtje meerdere keren op je scherm verschijnt. Dat gebeurt ook als je telefoon op stil staat. Aan de hand van het bericht van vandaag kun je zien welk signaal jouw telefoon geeft zodra je een NL-Alert ontvangt. Het controlebericht is maandagmiddag 3 juni om 12 uur verstuurd naar iedereen van 12 jaar en ouder. Als je het bericht ontvangt, dan is je telefoon goed ingesteld.

Zelf instellen

Wil je voor de zekerheid checken of je telefoon de goede instellingen heeft? Wij zetten van een paar telefoons de instellingen op een rijtje:
iPhone: Ga naar Instellingen, Berichtgeving. Schakel onderaan de optie Noodmeldingen in. Elke functie die je op je mobiele telefoon gebruikt vraagt in meer of mindere mate batterijcapaciteit.
Android: Ga naar Apps, Berichten, Opties, Instellingen. Vink Infobericht activeren aan. Kies voor Kanaalconfiguratie, Ontvangst Kanaal, Mijn Kanaal, Kanaal Toevoegen. Bij Kanaalnaam vul je NL-Alert in. Bij Kanaalnummer vul je 919 in. Vink Kanaal inschakelen aan. Let op: Mobiele telefoons van Samsung met Android die nieuwer zijn dan januari 2012 zijn automatisch ingesteld voor NL-Alert.

Heb je een andere telefoon? Kijk hier hoe je dat controleert.

Anderen lazen ook: Hoera, SMS bestaat 25 jaar!

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren