China

China viert 70e verjaardag met veel machtsvertoon

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Het 70-jarige bestaan van Volksrepubliek China is vandaag in Beijing gevierd met grote militaire parades en optochten. In 1949 was China nog een arm land, nu is het een supermacht. En dat willen de Chinezen ook aan de buitenwereld duidelijk maken.

Na een burgeroorlog tussen de regering en communisten, riep communistenleider Mao Zedong op 1 oktober 1949 de Volksrepubliek China uit. Vandaag lieten de Chinezen met supersonische drones en raketten zien dat hun land in die zeventig jaar enorm veranderd is. 

Groei

China-kenner Jan van der Putten vertelt vandaag aan WNLdat het land bezig is met een economische revolutie zoals de wereld nog nooit gezien heeft. Hij stelt ook dat China andere landen nodig heeft om verder te blijven groeien: 'Nederland en Europa zijn voor China steeds meer nodig om de economie te laten groeien, de mensen blij te houden en de communistische partij aan de macht te houden.'

Mensenrechten

Omdat groei en de macht van de partijleiders boven alles gaan, neemt het land het niet zo nauw met de mensenrechten. Daarom kwam vanuit de Tweede Kamer gisteren veel kritiek op een China-rapport van minister Blok van Buitenlandse Zaken.

De oppositie, maar ook zijn coalitiegenoten vonden het document véél te weinig kritisch over China's schendingen van de mensenrechten. Nederland zou in de beschreven strategie een makke onderhandelingspartner zijn, eentje die geen lastige vragen stelt.

Kritiek

China's president Xi Jinping zei vandaag in zijn speech: 'Geen enkele macht kan deze geweldige natie schokken.' Ook de militaire parades roepen de vraag op of China zich veel zal aantrekken van buitenlandse kritiek. 

China marks 70th anniversary with military parade

Anderen lazen ook: Big Brother in China: politie checkt gegevens via een app.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren