Code rood voor koraal

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Het gaat heel erg slecht met het koraal. Australische deskundigen waarschuwden deze week dat het merendeel van de koraalriffen deze eeuw niet zal overleven.

Het beroemde Great Barrier Reef, het grootste rif ter wereld, verloor de afgelopen dertig jaar al meer dan de helft van het koraal. Maar sinds twee jaar wordt het Great Barrier Reef getroffen door een nieuw probleem: verbleking.

Wat is het probleem?

‘In het noorden van het Great Barrier Reef is de helft van het koraal al verbleekt.’ Dat zeggen wetenschappers van de University of Queensland. Ze baseren zich op het grote onderzoek CoralWatch. Dat houdt bij hoe het gaat met de riffen. Duikers gaan voor dat onderzoek regelmatig met waterbestendige kleurkaarten de zee in om daarmee de kleur van het koraal te controleren. Op de kaart staan tinten groen en rood van verschillende soorten koraal. Uit de resultaten blijkt dat een groot stuk van het rif al gebleekt is.

Waarom is dat verbleken erg?

Koraal heeft zijn vaak felle kleur te danken aan de algen die erin zitten. Die algen kunnen niet tegen een snelle stijging van de watertemperatuur. Als de temperatuur toch stijgt, worden de algen afgestoten en verbleekt het koraal. De kleur keert normaal gesproken terug als de temperatuur van het water weer daalt, maar wanneer dat te lang duurt, sterven de algen. Hoe lichter het koraal, hoe zwakker. Het is verkalkt en heel kwetsbaar. Het breekt makkelijk af, in een storm bijvoorbeeld. En dan sterft het.

Is het rif nog te redden? 

In principe kan koraal zich herstellen. Dat duurt wel lang want het groeit met een slakkengangetje. Afhankelijk van de soort kan het wel twintig jaar duren. Om het te laten herstellen, moet je het wel goed beschermen. Ook op andere plekken in de wereld, want op dit moment wordt een derde van alle koraalsoorten met uitsterven bedreigd. Stormen, daar kun je natuurlijk weinig aan doen. Ook aan de opwarming van de aarde is, in ieder geval op korte termijn, lastig iets te doen. Maar vervuiling kan wel worden aangepakt. Die zorgt voor zuur en troebel water en daar kan koraal ook niet tegen.

Waarom is dat koraal eigenlijk zo belangrijk?

Rond de koraalriffen leeft wel 25% van al het oceaanleven. Bovendien vormen koraalriffen een goede kustbescherming. Ze breken de golven, wat vooral tijdens stormen van pas komt.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Wat is toch die mysterieuze El Nino?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren